lördag 14 september 2013

"PS4 är 50 % mer kraftfull än Xbox One"


Sony har hela tiden hävdat att de byggt den mest kraftfulla spelkonsolen någonsin. Microsoft har aldrig sagt att Xbox One skulle vara det. Däremot har de försökt spela ned betydelsen av enskilda komponenter och påpekat att det handlar om helheten av både hårdvara, spel och tjänster.

Brittiska Edge har låtit en rad utvecklare titta på hårdvaran och jämföra konsolernas kapacitet. Slutsatsen är att Sonys konsol är 50 procent mer kraftfull än Microsofts. Men det påpekas samtidigt att skillnaden mellan multiformatsspelen lär bli försumbar. I praktiken kommer det alltså inte spela så stor roll.

Microsoft vilade inte på hanen den här gången heller utan gick i svaromål. De upprepade i stort sett det de sagt tidigare, nämligen att kapaciteten i Xbox One inte syns i hårdvarans detaljer och att spelen kommer att tala för sig själva.

Vi kan dra en parallell till den nuvarande generationens Xbox 360 och PlayStation 3. Sonys konsol är de facto mer kraftfull i konkreta termer. Men det har varit Microsofts som fått de bästa och snyggaste multiformatsspelen. I praktiken har Xbox 360 blivit ett sänke för PS3. I exklusiva spel som Gran Turismo 5 (och snart 6) och The Last of Us har PS3 glänst. Men även Xbox 360 har fått ett antal exklusiva spel som visat att konsolen har förvånansvärt mycket krut i sig - inte minst blev detta tydligt i fantastiska Halo 4.

Än så länge har varken Xbox One eller PlayStation 4 fått särskilt många att tappa hakan. Utbudet till konsolerna kommer att vara tämligen snarlikt, och det är osannolikt att spelserier som Call of Duty, Battlefield och Assassin's Creed kommer att se bättre ut på det endera format.

Om vi får tro de utvecklare som Edge har pratat med är intresset för att utnyttja touchpaden på DualShock 4 och Kinect till Xbox One ganska lågt. Risken, om man får uttrycka det så, att de två konsolerna i slutändan erbjuder förvillande lika spel och tjänster är alltmer uppenbar.

Å andra sidan är det ju faktiskt så att den som köper en PS4 får den mest kraftfulla maskinen på marknaden (det har inte Microsoft förnekat), och dessutom till ett lägre pris.