tisdag 3 september 2013

Nokia kastar in handduken - säljs till Microsoft

Finska Nokia, en gång gigant inom mobiltelefoni, säljer sin mobiltelefonenhet till Microsoft för 5,44 miljarder euro. Därmed gör Nokia som Ericsson och fokuserar på infrastruktur för nätverk och telefoni.

Nokia har misslyckats med att bli en relevant aktör på smarttelefonmarknaden. De gjorde en stor felbedömning och underskattade Iphone när den släpptes 2007. Det misstaget har företaget fått betala för ända sedan dess. De har fått se konkurrenter som Samsung och Apple springa förbi.

Ty även om Nokia utvecklat utmärkta smarttelefoner med Windows Phone - nya Lumia 1020 ser helt fantastisk ut - har finländarna inte lyckats bli relevanta hos gemene man igen. De håller endast några procent av marknaden i såväl USA som Europa och Kina. Det håller förstås inte. Partnerskapet med Microsoft gav Nokia resurser, men det har inte betalat sig i ökad försäljning.

Samtidigt har det ryktats om att Microsoft ledsnat på Nokia och börjat planera att släppa egna smarttelefoner. Frågan var vad som skulle hända med Nokia då. Min inställning var hela tiden att Nokia borde göra som Samsung - släppa både Android- och Windows-telefoner. Jag tror nämligen att mångas tvekan inför att köpa en Lumia handlar om Windows Phone, inte om design, pris eller annat. En Lumia med Android hade kunnat få igång försäljningen.

Uppenbarligen gjorde Nokia en annan bedömning. Bolaget har bantat personal i syfte att få ordning på ekonomin, men det har inte hjälpt. Kanske tittade ledningen i sina prognoser för nästa år och såg ingen som helst ljusning. Det kan i vilket fall inte ha varit ett lätt beslut att lägga ned mobiltelefontillverkningen, den som gjort Nokia känt i hela världen.

Men kanske är undertecknad ett bevis för varför Nokia har haft det så tungt de senaste åren. Jag har nämligen ofta sneglat på Nokias Lumia, jämfört dem sida vid sida med Samsungs och Sonys - men i slutändan aldrig köpt någon Lumiatelefon.

Vi kan krasst konstatera att Iphone dödade Nokia. Att Microsoft nu tar över är dock alls ingen garant för framgång.

Lumia 1020 ser ut att bli Nokias sista premiumtelefon.