tisdag 27 januari 2015

Microsoft visar stark Xbox-försäljning


Microsoft har redovisat sin senaste kvartalsrapport för oktober-december. Som vanligt är det fråga om stora vinster. Totalt gjorde bolaget en vinst på 7,8 miljarder dollar, eller 71 cent per aktie. Det var dock en minskning jämfört med samma kvartal året före.

Inkomsterna från Xbox sjönk med 11 procent på grund av minskad försäljning för Xbox 360 och lägre priser inför julen. Försäljningen av Xbox 360 alltså fortsätter att falla, vilket är väntat för en konsol som nyss fyllde nio. Xbox One går däremot starkt.

Totalt sålde Microsoft 6,6 miljoner Xbox-konsoler under senaste kvartalet. Vi får ingen uppdelning av formaten, men huvuddelen av de sålda enheterna är definitivt Xbox One (en sannolik fördelning är 2 miljoner Xbox 360, 4,6 miljoner Xbox One).

Detta innebär att mellan 11,5 och 12 miljoner Xbox One har sålts till butik. Det är betydligt fler än vad Xbox 360 hade åstadkommit efter samma tid på marknaden. Sedan tidigare vet vi att Sony sålt 18,5 miljoner PlayStation 4 (men de har inte kommit med sin kvartalsrapport än).

Microsoft visade också ökad en försäljning av sina Surface-plattor med 24 procent (från låga nivåer, ska tilläggas).

Däremot fortsätter Windows Phone att ha det kämpigt. Vi får se vad Microsoft har i rockärmen nu när uppköpet av Nokias mobilverksamhet är genomförd och framtida Windows-lurar kommer bära Microsofts logga. Windows Phones kamp mot Android och Ios lär fortsätta att bli en Davids kamp mot Goliat.