onsdag 28 januari 2015

Nintendo fortsätter göra vinst

Så var det Nintendos tur att släppa den senaste kvartalsrapporten och summeringen för 2014.

Efter några knackiga kvartal visar Nintendo en vinst för andra kvartalet i följd. Bolaget gjorde en nettovinst på 45 miljarder yen.

Nintendo har nu sålt drygt 50 miljoner 3DS. Dock skrivs prognosen ned från 12 till 9 miljoner sålda enheter under detta räkenskapsår. 3DS säljer inte enligt Nintendos förväntningar, och den tappar år för år. New 3DS gav en ny skjuts i Japan, men det troliga är att formatet kommer fortsätta tappa. Snart fyller 3DS trots allt fyra år.

Totalt har Nintendo sålt 9,2 miljoner Wii U (2,3 i Japan, 4,45 i Nordamerika och 2,46 i Europa). Det avser alltså sålda till butik. 3 miljoner av dessa skeppades under 2014, och årets sista kvartal stod för 1,9 miljoner av dem. Det kan jämföras med ungefär 4,6 miljoner Xbox One som skeppades under samma kvartal.

Nintendo har anpassat sig till en ny verklighet. De har inte längre några orealistiska mål för Wii U. Detta betyder att de för första gången är på väg att nå ett säljmål för konsolen: det ganska lågt satta målet på 3,6 miljoner skeppade Wii U-konsoler under räkenskapsåret som tar slut den 31 mars. Nintendo behöver sälja 570 000 konsoler under årets tre första månader för att nå dit. En gissning är att de kommer att missa målet men med ganska knapp marginal.

Efter flera kvartal med förluster togs beslutet att inte sänka priset på Wii U. Sedan lanseringen 2012 har priset faktiskt bara sänkts officiellt med 50 dollar. Det innebär att Nintendo tjänar på varje såld enhet. De säljer inte så många, men de gör en vinst på allt som säljs. Det är i Nintendos läge en smartare strategi än att panikdumpa priset och sälja några fler enheter. Lägg därtill att deras egna spel säljer formidabelt bra.

2014 blev det största året hittills för Wii U. Nintendo släppte både Mario Kart 8, som sålts i fantastiska 4,77 miljoner ex, och Super Smash Bros. till både 3DS och Wii U (6,19 respektive 3,39 miljoner sålda). Därtill har Nintendo sålt 9,35 miljoner ex av Pokémon Omega Ruby och Alpha Sapphire.

Under 2015 har Nintendo spel som Splatoon, Kirby and the Rainbow Curse, Yoshi's Woolly World och kanske ett nytt Zelda. Jag tror att vi kan vänta oss ett något lägre pris på konsolen, förmodligen en sänkning till 249 dollar.

Under detta år ska vi också få veta mer om Nintendos nya hälsosatsning Quality of Life, QOL. Och vad den kan tänkas betyda för framtidens spel.