måndag 5 januari 2015

2015 i kristallkulan

Det nya året kommer att bjuda på mycket för den spelintresserade. Men vad, hur och när? Det har blivit dags att titta djupt i kristallkulan...


PS4 behåller greppet
Microsoft sålde finfina 1,2 miljoner Xbox One-konsoler i USA i november, vilket innebar seger. Snart vet vi hur det gick i december, och det är inte osannolikt att de vann även den månaden. Nu i januari är dock rean över. Priset höjs till 399 dollar igen vilket kommer förändra läget. Xbox One har ett brett tredjepartsstöd, men Microsoft har inte ett enda stort exklusivt spel under hela våren. Sony har en hel bunt. Det börjar med The Order: 1886 redan i februari.

Jag tror att PS4 kommer behålla greppet mot Microsoft under 2015 och ha ett säljglapp på 20-30 procent under helåret. Hösten till Xbox One ser bra ut, men det är många månader dit.

Digital försäljning fortsätter att växa
Detta är ingen vågad gissning givet hur utvecklingen har varit. Men vi kan räkna med att den digitala försäljningen av spel fortsätter att växa på den fysiskas bekostnad. Frågan är när det stora skiftet sker - när digital distribution blir större än den fysiska. Ju större den blir, desto mindre relevant blir också försäljningssiffrorna som oftast inte inkluderar nedladdade versioner. Och desto närmare kommer vi den tid då skivor som lagringsformat försvinner.


VR-hjälmarna misslyckas
Konkurrensen sten benhård ut redan från start. Ett flertal företag kommer lansera sina virtual reality-glasögon eller -hjälmar under året. Facebooks Oculus Rift, Sonys Project Morpheus, Samsungs Galaxy Gear VR är tre. Det ryktas att även Microsoft ska visa upp någonting snart. Samsung VR-hjälm har redan lanserats lite i skymundan (pris: 370 dollar).

Men även om VR är coolt är frågan om det räcker för att bli kommersiellt gångbart, i synnerhet inom spelbranschen. Tekniken är inte hundraprocentig än. Hjälmarna kommer inte bli jättebilliga och det återstår att se hur pass bra spel som kan erbjudas en vanlig konsument som har för vana att spela i ett trångt vardagsrum som inte tillåter yviga rörelser. Jag tror att de kommer att sälja hyfsat utan att betraktas som kommersiellt framgångsrika. VR är alltså inte nästa stora grej.

Wii U fortsätter att sjunka
2014 skulle bli det stora året för Wii U. Med releaser av Mario Kart 8 och Super Smash Bros. var det upplagt för en rejäl försäljningsökning, resonerade många. Jag ifrågasatte detta, delvis mot bakgrund av att inte ens Super Mario himself lyckades vända skutan 2013.

Nu vet vi att Mario Kart 8 blev ännu en i raden av försäljningssuccér som inte lyckades öka intresset för Wii U. Därmed har Nintendo slut på ammunition. 2015 kommer de släppa Mario Party 10, Mario Maker, nya Splatoon och ett antal gulliga plattformsäventyr. Inget som lockar. Xenoblade Chronicles X är främst en japansk angelägenhet.

Den största lanseringen är The Legend of Zelda, men min magkänsla säger att det kommer försenas. Mer och mer av Nintendos tid och tankeverksamhet kommer dessutom att ägnas åt den konsol som ska ersätta Wii U (senast 2017).


Zelda försenas
Det finns huvudsakligen tre argument för att Zelda kommer att skjutas fram till 2016. Förseningar av AAA-spel tillhör vardagen. Nintendo är kända för att inte släppa hafsverk utan ta den tid som krävs för att färdigställa sina spel. Dessutom tyder de kommentarer vi hittills fått om spelutvecklingen kombinerat med Nintendos ovana vid HD-grafik på att det är en bra bit kvar.

Ett annat skäl är att 2016 är ett svart hål i spelväg. Nya och ev. redan påbörjade spelprojekt lär flyttas över till den nya plattformen (spel tar flera år att utveckla), men Nintendo har lovat att Zelda ska komma till Wii U. Någonting behövs under 2016 innan den nya konsolen släpps. Zelda kan fylla det hålet.

En slimmad Xbox One
Microsoft har aldrig varit kända för att släppa väldesignade prylar. Den första vita modellen av Xbox 360 är väl det närmaste de kommer en lyckad design (även om den var stor). Xbox One är inte stor. Den är gigantisk. Detta räknar vi med kommer att åtgärdas med en ny modell. E3-mässan i juni vore ett utmärkt tillfälle att visa upp en mindre och lite snyggare konsol. Det kan bara bli bättre.

PS4 fortsätter att misslyckas i Japan
Det är inte bara Wii U som har det kämpigt på den japanska marknaden. PS4 går inte ett dugg bättre. Sony har varit knapphändiga i sina kommentarer, men de lär inte ha gett upp hoppet riktigt än. Det som behövs är fler spel som riktar sig specifikt till den japanska publiken. Men även med dessa tror jag inte PS4 kommer att bli särskilt framgångsrik i sitt hemland. Marknaden har helt enkelt sprungit förbi konsolerna där.


The Division blir en besvikelse
Åter igen magkänsla, men jag får lite Watch Dogs-vibbar av Ubisofts shooter. Ett spel som vill väldigt mycket men som Ubisofts vana trogen inte riktigt lyckas leva upp till de högt ställda ambitionerna. Förbered dig på att The Division kommer bli ett rasande snyggt men väldigt traditionellt spel som snabbt faller i glömska.

Rare visar upp nytt spel
Microsofts gamla miljardinvestering Rare har mest sysslat med Kinect-spel de senaste åren. Nu har de dock lagt Kinect Sports åt sidan för att syssla med något helt annat. Xbox-bossen Phil Spencer säger sig ha spelat Rares senaste spel. Vi vet absolut ingenting om det, men jag räknar med att vi får en första glimt på E3.


De äldre konsolerna överges
Ubisoft har sagt att de inte planerar några fler Assassin's Creed till PlayStation 3 och Xbox 360. Från och med nu fokuserar de helt och hållet på den nya generationens konsoler. Fler utvecklare lär följa efter och lokalisera sina resurser till de nya plattformarna. Det betyder inte att de som bara äger de gamla trotjänarna helt kommer lämnas åt sitt öde. Vi lär även fortsatt se de nya utgåvorna av FIFA och NHL. Men inte så mycket mer. Den rekordsnabba försäljningen av PlayStation 4 och Xbox One har påskyndat övergången. Efter bara ett år finns över 25 miljoner potentiella kunder.

Ingen hör någonting om konsolerna i Kina
Microsoft lanserade Xbox One i Kina i september, Sony släpper PS4 pch PS Vita den 11 januari. Efter rapporterna om att Microsoft sålt 100 000 konsoler den första dagen har det varit knäpptyst. Snart är det alltså Sonys tur, och även om PS4 är billigare än Xbox One har jag svårt att se att den kommer få ett stort genomslag i Kina. En talande tystnad kommer prägla Sonys och Microsofts lanseringar.

Androids betydelse växer
Vi har redan sett ett flertal försök att släppa 100-dollarskonsoler med Android. Ingen har lyckats få ett genomslag hittills, men det hindrar inte nya från att försöka. Konceptet är smart eftersom Android finns i både smartmobiler och surfplattor och cross-buy av appar och spel är möjligt. 2015 kommer säkert bjuda på fler lanseringar av billiga och alltmer kraftfulla tusenkronorskonsoler som drivs med Android. Men för att verkligen lyckas attrahera kunder behövs nog en stor och välkänd aktör som Samsung.
Android är en alltmer attraktiv plattform för spel.