tisdag 19 april 2016

Kodnamn: Neo


Det har länge florerat uppgifter om att både Sony och Microsoft planerar att lansera nya mer kraftfulla modeller av PlayStation 4 och Xbox One. Allt mer tyder på att något verkligen är i görningen.

Enligt nya uppgifter från Giantbomb ska projektnamnet för PS4,5 vara "Neo", vilket väl får sägas vara ett passande namn givet att Sony kallade PlayStation VR för Project Morpheus. Den som köper Neo-modellen ska kunna använda den bättre hårdvaran och dra nytta av bland annat bättre skärmuppdatering och grafik.

Neo ska ha stöd för 4K. Men den ska inte ersätta utan snarare samexistera med standardmodellen. Sony kommer inte tillåta att utvecklarna släpper spel enbart till Neo-modellen, ej heller får de skapa unikt innehåll till den eller splittra användarbasen i onlinespel.

Om detta stämmer kan många spelare, däribland undertecknad, pusta ut. En av farhågorna med en ny mer kraftfull PS4 har nämligen varit att marknaden ska fragmenteras när vissa spel bara fungerar på den nya modellen. Detta skulle skapa stor förvirring hos konsumenterna, och förhoppningvis är Sony kloka nog att inte välja den vägen.

Samtidigt är det ofrånkomligt att utvecklarnas intresse för den nya Neo-modellen därmed dämpas. Vad är poängen om man inte får utnyttja den extra kraften i hårdvaran till extra material? Snyggare grafik i all ära, men med mer arbetsminne är det mycket annat roligt man kan göra.

Om alla uppgifter stämmer känns de mer som ett sätt att få PS4 att kännas ny och fräsch igen, nästan som ett slags nylansering, än som något som verkligen kommer att påverka oss spelare eller utvecklarna särskilt mycket.

Samtidigt ryktas att Microsoft just nu håller på att testa nya Xbox-prototyper inför en lansering av en uppgraderbar Xbox One.

E3 i juni kan alltså komma att bjuda på tre konsolutannonseringar: NX, PS4,5 och en ny Xbox One. Månne försöker Sony och Microsoft dels ge sina konsoler nytt liv, dels stjäla uppmärksamhet från Nintendo.