onsdag 27 april 2016

NX släpps i mars 2017

I presentationen av sin årsredovisning för perioden 1 april 2015 till 31 mars 2016 tar Nintendo död på alla rykten om att den kommande spelplattformen NX ska släppas redan i år. Nintendo meddelar att NX kommer att släppas i hela världen i mars 2017.

Detta förvånar nog många. Jag har aldrig varit fullt övertygad om en lansering redan i år, även om det hade varit logiskt och talat till deras fördel. Men Nintendo är trots allt Nintendo när allt kommer omkring. Kanske har utvecklingen dragit ut på tiden. Kanske hinner lanseringsspelen inte bli klara.

Klart är i alla fall att det inte blir någon ny konsol från Nintendo under 2016. Ej heller någon bärbar sådan, vilket är intressant eftersom 3DS fyller fem år nu. Detta kan tyckas stärka teorin om att NX är ett slags hybrid.

Ännu värre nyheter för många Nintendo-fans är att nya The Legend of Zelda skjuts fram till NX-lanseringen, vilket betyder att det inte blir något Zelda till Wii U i år heller. Spelet ska släppas till bägge formaten när NX lanseras.

Nya Zelda uppges vara det enda spelbara spelet till Wii U som Nintendo har med sig till E3 i juni. Det kan förstås lyfta taket om det imponerar, men risken är uppenbar att Nintendo kommer ha ännu ett riktigt svagt E3. I synnerhet nu när så många sett fram emot att få se NX avtäckas. Hypen dog just.

Under räkenskapsåret sålde Nintendo 3,26 miljoner Wii U-konsoler, vilket är marginellt under målet på 3,4 miljoner. Under 2016 räknar de dock med en drastiskt försäljningsminskning, och det är förstås rimligt. Men att de förväntas sälja blott 800 000 konsoler under hela året är anmärkningsvärt. Det betyder dels att Nintendo inte lär dumpa priset på Wii U, dels att de inte har några stora överraskningar att komma med när det gäller nya spel till formatet.

Hittills har det sålts 12,8 miljoner Wii U. Nintendo räknar alltså med att försäljningen kommer att landa någonstans runt 13,6 miljoner när NX släpps och Wii U begravs. De oerhört låga försäljningsförväntningarna på Wii U under det kommande räkenskapsåret ger onekligen liv till ryktet att Nintendo planerar att avsluta produktionen av konsolen i år.

Frågetecknen är fortfarande många. Mars är inte en typisk månad för konsollanseringar, och eftersom Nintendo säger att de inte kommer visa upp NX på E3 är frågan när de har tänkt göra det.

Framför allt undrar vi förstås fortfarande vad NX egentligen är för något. Nintendo upprepar vid varje tillfälle att det är "ett helt nytt koncept". Vi kanske ska ta dem på orden nu och anta att deras nästa spelplattform inte är någon traditionell konsol utan just något nytt.