torsdag 28 april 2016

PS4 passerar 40 miljoner


Detta är möjligen dagens icke-nyhet, men Sony har i sin årsredovisning för räkenskapsåret som slutade den 31 mars bekräftat att de nu har sålt över 40 miljoner enheter av PlayStation 4.

Som jämförelse står Wii U på 12,8 miljoner och Xbox One beräknas ligga runt 20 miljoner, även om det råder viss oklarhet kring detta eftersom Microsoft inte längre delar med sig av några siffror. I vilket fall är det inget snack om att Sony är denna generations stora dominanter.

Efter många tunga år går Sony allt bättre ekonomiskt. Nettointäkterna var 147 miljarder yen, något bättre än målet på 140 miljarder, och Game & Network-avdelningen fördubblade sina intäkter jämfört med förra året. PlayStation är sålunda en viktig orsak till att Sony som bolag går bra.

Sony spände bågen när de satte som mål att skeppa 16 miljoner PS4-konsoler till butik. Även det målet nåddes med råge då Sony lyckades skeppa totalt 17,7 miljoner enheter.

I höst tas nästa steg i Sonys strategi att utvidga varumärket PlayStation. Då släpps PlayStation VR. Oavsett om den blir en succé eller en flopp kommer det att märkas i räkenskaperna framöver.