torsdag 7 februari 2008

Spel är kultur - men sen då?

Folkpartisten Camilla Lindberg blev mer eller mindre utskrattad när hon lade en motion om att sänka momsen på spel från 25 till 6 procent - samma nivå som för böcker. I SvD Kultur berättar hon om Kulturutskottets totala brist på intresse när det kommer till spel.

"Kulturutskottet är ganska konservativt. De pratar gärna om pengar och anslag till Prins Eugens Waldemarsudde, men inte om spel. Spelbranschen är ju oberoende, så den behöver inga bidrag anser man."

Egentligen krävs en positionsförändring åt båda håll. Spelbranschen är som vilken annan affärsverksamhet som helst och får inte stöd från staten. Det borde gälla all kulturverksamhet. Å andra sidan ska inte spelbranschen straffbeskattas som sker i dag när "fin" kultur endast beskattas med sex procents moms samtidigt som momsen på spel ligger på 25 procent - vilket ytterligare driver upp redan höga spelpriser. Att bara enas om att "spel är kultur" duger inte om det inte resulterar i några konkreta åtgärder.

Camilla Lindberg får ta viss skit för att hon intresserar sig för något så "tramsigt" som spel. Hennes avslutande fråga är dock värd att upprepa:

"Folk frågar mig om jag inte har viktigare saker att ägna mig åt än spel, de kan till och med skratta åt det ... Det sitter massor av människor och jobbar med operan. Varför är det ingen som skrattar åt det?"