måndag 18 februari 2008

"Konsumenter och investerare jublar"

Både konsumenter och investerare jublar över att formatkriget mellan HD DVD och Blu-ray är officiellt över vilken dag som helst, rapporterar Reuters. Inte bara Sonys aktiekurs utan även förloraren Toshibas har gått upp på sistone. Två konkurrerande format har retat både konsumenter och filmbolag. Det anses ha hindrat HD-film från att kunna konkurrera på allvar med vanliga DVD-filmer.

Förklaringen är sannolikt inte så enkel. HD är något nytt för de allra flesta. Här i Sverige håller folk som bäst på att byta ut sina gamla tjock-TV-apparater. Platt-TV har sålt otroligt bra två julhelger i rad tack vare att kvaliteten har förbättrats samtidigt som priserna mer än halverats på två år. HD-filmer har fortfarande inte tagit plats bland vanliga DVD-filmer i någon större grad. Toshiba, Sony, Samsung och alla de andra har inte kombinerat sina HD-spelare med platt-TV-erbjudanden i tillräckligt hög grad (detta har resulterat i att vanliga Svenssons sitter med fina plattskärmar och tittar på grusig DVD-film). Och marknadsföringen har inte varit tillräckligt omfattande. Dessutom bär det även bland filmentusiaster emot att lägga 250 spänn på en film. I USA är det förstås annorlunda, hos Best Buy har amerikaner kunnat frossa bland hyllmeter efter hyllmeter av HD-filmer - till helt andra priser.

Jag gick in med inställningen att båda formaten skulle överleva sida vid sida under de kommande åren och att kombospelare, som klarar båda format, skulle bli mer eller mindre standard. I spelvärlden är det en självklarhet att välja bland flera format, både på den bärbara marknaden och den stationära. Steget till filmvärlden kändes på något vis logiskt. Med bra information till kunderna och bra kombospelare till låga priser skulle det inte ha blivit något problem. Att skylla på att två format förvirrade konsumenten och att detta har varit den främsta anledningen till att välja bort HD, är att göra det för lätt för sig. Priserna har varit ett stort hinder och ska sanningen fram är det fortfarande problem med många HD-spelare, båda formaten. De är överlag långsamma att ladda filmerna (även om de får betraktas som blixtsnabba jämfört med de första modellerna), Blu-ray-spelare lider av att inte kunna spela alla filmer osv.

Det kommer att dröja många år innan Blu-ray säljer mer än DVD. Fram tills dess kan HD DVD- och Blu-ray-spelare ses som framtidsinvestering som för närvarande kan användas som bra DVD-spelare. Filmbolagen har dock utvecklingen i sina egna händer. De kan, om de vill, börja trappa ned på utgivningen av DVD-filmer till fördel för Blu-ray från och med nu. Det skulle i praktiken tvinga över konsumenterna till HD-film. Vi får se hur konsumenterna reagerar på en sådan strategi.