tisdag 19 februari 2008

Game over, Toshiba


Dagen efter att Toshiba förnekat ryktena om att HD DVD vvar ett dött format, kommer bekräftelsen: Toshiba lägger härmed ned kampen för att göra HD DVD till framtidens filmformat efter DVD. Toshibas VD Atsutoshi Nishida säger:
"While we are disappointed for the company and more importantly, for the consumer, the real mass market opportunity for high definition content remains untapped and Toshiba is both able and determined to use our talent, technology and intellectual property to make digital convergence a reality.”

På den direkta frågan om Toshiba kommer att ansluta sig till Blu-ray Disc Association, BDA, svarar Nishida att några sådana planer inte finns för tillfället. Men ett sådant uttalande kan ju som bekant komma att följas av ett helt annat. Givet citatet ovan är det osannolikt att Toshiba helt skulle bortse från möjligheten att tjäna pengar på Blu-ray framöver. Å andra sidan säger Toshiba i sitt pressmeddelande att de ser fram emot att satsa på DVD och att fortsätta samarbetet med sina nuvarande partners.

Toshiba kommer att börja trappa ned på produktionen med omedelbar verkan och dra tillbaka sina spelare från butikerna under mars månad. Det har gått oerhört fort. För tre månader sedan satt Sonys Howard Stringer och sade att det rådde "dödläge" i formatkriget och att en förlust för Sony inte skulle vara hela världen. Den 4 januari förberedde sig Toshiba och dess partners för CES. De såg sannolikt fram emot ett nytt års kamp mot Blu-ray. Dagen efter faller bomben som avgör allting. De största av dem alla, Warner Brothers, överger HD DVD och blir Blu-ray-exklusiva från och med juni. Beslutet offentliggörs vid sämsta tänkbara tidpunkt för HD DVD-lägret - dagen före den stora mässan. Toshiba tas helt på sängen och tvingas ersätta sin närvaro på CES med en simpel presskonferens. Därefter är snöbollen i rullning.

Alla begriper att utan Disney och Fox är det svårt att konkurrera om konsumenternas gunst. Utan Warner är det i princip lönlöst. Hur stora och viktiga än Universal och Paramount är, för det är de trots allt, blir övervikten för Blu-ray i rent stöd från Hollywood övermäktigt vid denna tidpunkt. Stora filmuthyrare som Netflix väljer att satsa uteslutande på Blu-ray. Stora Best Buy gör detsamma. När Wal-Mart, som pushat HD DVD-formatet en del tidigare, bestämmer sig för att fasa ut sitt sortiment av HD DVD-spelare är läget nattsvart för Toshiba. Och nu är det alltså slut på riktigt.


HD DVD lanserades den 18 april 2006 och Blu-ray kom strax därefter. HD DVD hade ett övertag på Blu-ray under 2006 men allt ändrades när PlayStation 3 lanserades våren 2007. Även om Sony led av det höga priset på maskinen på grund av den inbyggda Blu-ray-spelaren, betydde varje såld PlayStation 3 en såld Blu-ray-spelare och ett övertag på Toshiba. Med facit i hand gjorde Sony helt rätt som pushade sitt filmformat genom sin spelkonsol. De hjälpte sig själva till seger. Microsofts beslut att lansera Xbox 360 redan i november 2005 i stället för att skjuta på releasen och bygga in en HD DVD-spelare i konsolen kan ha bidragit kraftigt till slutresultatet vi nu ser. Microsoft var en av Toshibas partners i konkurrensen mot Sony och släppte förvisso en billig och bra HD DVD-drive till sin konsol. Den uppges ha sålt i dryga 200 000 exemplar, vilket förstås är otillräckligt i jämförelse med 10 miljoner sålda PlayStation 3. Att Xbox 360 har sålt i 17-18 miljoner exemplar världen över säger en del om hur annorlunda läget hade kunnat vara i dag om Microsoft tagit ett annat beslut några år tillbaka i tiden.

1 miljon sålda HD DVD-spelare är rätt bra jämfört med antalet sålda Blu-ray-spelare (PlayStation 3 ej inräknad). Men det räckte inte för Toshiba den här gången. Nu sitter det säkert en del och hoppas på att det tekniskt överlägsna HVD-formatet (som kan lagra upp till 3,9 terrabyte information) ska bli en Blu-ray-konkurrent...