onsdag 13 februari 2008

Michael Bay är en fjant

Michael Bay, regissören till en rad riktigt dåliga (men visuellt imponerande) actionfilmer - exempelvis Armageddon och Transformers - gick tidigt ut och propagerade för Blu-ray i kampen om att bli framtidens filmformat. Transformers ges ut av Paramount och när de i höstas beslöt att gå över exklusivt till HD DVD blev Bay rasande. Han "hotade" (vissa av oss såg det som ett löfte) med att inte göra någon uppföljare till robotkalkonen Transformers.

Kanske fick Bay skäll av någon på Paramount ty inte långt senare återkom han i ärendet och sade att han nu hade sett filmen på HD DVD och att den höll riktigt hög klass. Därefter har Bay dock fortsatt att ösa beröm över Blu-ray.

Nu tar han i princip själv på sig äran för att Blu-ray är på väg att bli det segrande formatet. "Vad var det jag sa... Kom ni ihåg vad jag sa i pressen? Jag sa att HD DVD skulle förlora. Ingen trodde på mig..."

Michael Bay - siaren? Inte direkt. Det har från första början varit låga odds på att Blu-ray skulle segra. Sony har hela tiden haft en majoritet av de stora filmstudiorna i ryggen medan Toshiba fått kämpa i motvind. Först i höstas när Paramount och DreamWorks gick över till den röda sidan började nervositet märkas i det blå lägret. En högt uppsatt Sonyrepresentant talade om "dödläge" och att en förlust inte vore någon katastrof trots allt (något han senare fick korrigera då det sannolikt tolkades som tecken på viss uppgivenhet).

Michael Bay har tunga för att skapa rubriker, men han beter sig som en högröstad fjant. Gång på gång. Kanske borde han bli kvällstidningskrönikör i stället för filmskapare...