fredag 9 januari 2009

Spelbranschen går framåt i öst och väst

Trots att 2008 såg en internationell finanskris växte spelbranschen rekordartat på sina håll. I Storbritannien slog spelförsäljningen alla tiders rekord under fjolåret. Britterna spenderade över fyra miljarder pund på olika spelprodukter.

Wii stod för hälften av spelförsäljningen men 2008 blev ett bra år även för Xbox 360 (ökning med 51 procent) och PlayStation 3 (ökning med 145 procent) jämfört med 2007.

Det går framåt för spelandet även i Kina, särskilt online. Företaget Research and Markets menar att "Kinas onlinespelindustri har påbörjat en boom-period". Det är fortfarande få som spelar på sina mobiltelefoner, men det släpps allt fler spel och Research and Markets räknar med att spelarna kommer att tillta i antal. Även bland kvinnorna.

Den kinesiska jättemarknaden får säkert Microsoft, Nintendo och Sony att känna hur det vattnas i munnen. Ännu är dock spel och spelkonsoler något av en lyxvara i Kina. Under mina besök i Beijing har jag letat efter bra spelaffärer. Affärerna finns, men de håller nästan europeiska priser. Givet levnadsstandarden för den vanlige kinesen är det orimligt. Men även det lär förändras.

Allt fler använder Internet i Kina. Nu börjar fler och fler få egna
uppkopplingar och slipper därmed dela Internetkaféer med andra. Vägen till ett
utbrett spelande är dock tämligen lång.