söndag 11 januari 2009

Microsoft: Det blir ingen Blu-ray-spelare

Huruvida Microsoft ska lansera en Blu-ray-add on till sin Xbox 360 har stötts och blötts i ett år nu. Sedan Toshiba kastade in handduken för HD DVD har många frågat sig om inte Microsoft borde lansera en Blu-ray-drive till sin maskin. De släpptes ju faktiskt en HD DVD-drive, som sålde i runt 300 000 exemplar.

Microsoft har ständigt förnekat att de har några sådana planer och nyligen gjorde Robbie Bach klart varför det inte finns några planer på en Blu-ray-tillsats (eller för den delen en ny Xbox 360 med inbyggd Blu-ray-spelare):
"Många skäl. Det är ingen funktion som är hett efterfrågad, verkligen inte. När du frågar folk om en lista på saker de vill att vi lägger tid på att utveckla till Xbox, hamnar Blu-ray långt, långt ned på listan."

Bach tillägger också att det handlar om pengar. Ska man bygga in en Blu-ray-drive i Xbox 360 kommer maskinen att bli betänkligt dyrare, och en dyrare konsol är inte vad kunderna efterfrågar. Dessutom handlar Xbox 360 om spel, inte film. Även om Microsoft släpper en ny konsol med inbyggd Blu-ray-spelare kommer utvecklarna inte att kunna använda denna nya funktion i sin spelutveckling eftersom det redan sitter 28 miljoner spelare där ute med konsoler som har vanliga DVD-läsare. HD DVD-driven får väl anses vara en liten service till HD-sugna filmälskare att ta en genväg till vad som då kanske kunde bli framtidens filmformat. Men det var något kunden själv kunde avgöra om han eller hon ville lägga pengar på eftersom det var en tillsats.

Jag tror att Robbie Bach gör helt rätt analys. Xbox 360 går bra just nu, den visar vinst och säljer bättre än PlayStation 3 - som är dyrare och har en Blu-ray-spelare. Det finns helt enkelt inga logiska skäl att krångla till allt genom att släppa en Blu-ray-Xbox. Och vem vet om det ens blir aktuellt i nästa generations Xbox-konsol. Den lär inte se dagens ljus förrän tidigast 2010, förmodligen senare, och utvecklingen med nedladdningsbar film går väldigt fort. Det är fullt möjligt att det inom något år finns andra, bättre lagringsmedium för spel. Framtiden är onekligen spännande.

HD DVD-driven till Xbox 360 var billig, snabb och helt klart köpvärd. Den kunde inte mäta sig med de bättre av Toshibas HD DVD-spelare, men erbjöd en billig genväg till HD-filmvärlden. Någon Blu-ray-variant ser inte ut att bli aktuell. Och det är nog helt rätt beslut.