onsdag 7 januari 2009

Xbox 360 når 28 miljoner


Efter ett halvdassigt 2007 gick Xbox 360 desto starkare under 2008. Microsoft har nu tillkännagett att konsolen sålts i totalt 28 miljoner exemplar världen över och att drygt 10 miljoner av dessa har sålts under förra året.

Hur december månad såg ut i USA, efter en novembermånad där Xbox 360 nådde 836 000 sålda enheter, blir offentligt inom kort.

Xbox Live fortsätter också att växa - från 10 till 17 miljoner onlinekunder. Spelarna har lagt ned en miljard dollar på onlinematerial, vilket bekräftar för Microsoft att det är rätt strategi att satsa på nedladdningsbart material. Mer material men även fler tjänster lär komma.

Hur bra det än går för Xbox 360, är maskinen ändå långt bakom Nintendo Wii. Wii, som släpptes efter Xbox 360, har sålts i runt 45 miljoner exemplar hittills och lämnar i och med detta sina konkurrenter långt, långt bakom. Den är faktiskt på god väg att bli den bäst säljande stationära Nintendokonsolen någonsin - om försäljningsracet fortsätter i samma takt.

För Microsoft står därför kampen mot Sony, vars PlayStation 3 släpar efter Xbox 360 rejält. Det är kampen om andraplatsen som det amerikanska företaget är ute efter, precis som förra gången. Skillnaden är att Xbox 360 går betydligt bättre än Xbox, att maskinen visar vinst. Och att det plötsligt är Sony och inte Nintendo som är huvudkonkurrent. Alla väntar sig en prissänkning på PlayStation 3 inom kort.