måndag 2 februari 2009

Dumdristigt eller kyligt?

Som väntat kommer Sony inte att göra några stora prissänkningar på PlayStation 3. Det har länge spekulerats om snara prissänkningar, men efter att Sony som bolag redovisat stor förluster och en total vinstminskning med 95 procent för det senaste kvartalet har förhoppningarna sjunkit rejält.

Nu bekräftar David Reeves vid Sony Europa att PlayStation 3 även fortsättningsvis kommer att ligga högre i pris än konkurrenterna. Sony ser uppenbarligen väldigt långsiktigt på sin investering i PlayStation 3. Redan Ken Kutaragi (PlayStations "pappa") talade om en tio år lång livscykel för konsolen. Det upprepas nu av David Reeves.

Både PlayStation och PlayStation 2 har varit långkörare på marknaden så tioårsmålet kanske inte verkar så märkvärdigt. Å andra sidan befinner sig PlayStation 3 i ett helt annat konkurrensläge än sina två föregångare. Sony dominerar inte marknaden i dag som de gjorde då. De ligger faktiskt sist och gör stora förluster. Det kan de inte göra under tio år. Skulle försäljningen inte ta fart, kan Sony tvingas revidera sin ursprungliga affärsplan för konsolen.

Frågan är om Sonys strategi är dumdristig eller bara kylig. Svaret är nog att Sony inte har något annat alternativ just nu.