onsdag 18 februari 2009

Microsoft ute efter Wii-teknik?

Microsoft jagar företaget 3DV, som utvecklar rörelsekänslig teknik likt den som gjort Wii så populär, rapporter brittiska EDGE.

Företagets teknik har beskrivits som "överlägsen" den till Sonys EyeToy och Nintendos Wiimote och 3DV menar själva att "revolutionen är runt hörnet".

Microsoft har ännu inte kommenterat dessa rykten. Men om de stämmer kan det betyda två saker: 1) Microsoft vill erbjuda rörelsekänsliga upplevelser till sin Xbox 360. 2) Microsoft planerar något stort för sin nästa Xbox-konsol. En tredje möjlighet är förstås både och, att Microsoft vill rida på Wii-trenden genom att erbjuda liknande spelupplevelser till sin Xbox 360 under dess sista levnadsår samtidigt som de planerar en annan sorts Xbox-konsol än de två föregångarna för release 2011.

Med tanke på framgångarna för Wii vore det konstigt om inte Microsoft och Sony kliade sig i huvudet och funderade över framtiden. Jag hoppas att det inte betyder att nästa generations Xbox- och PlayStation-konsoler blir lättsmälta lekmaskiner utan att de kommer att erbjuda samma tunga action-, racing och äventyrstitlar i högupplöst format som vi vant oss vid. Det ena ska inte behöva utesluta det andra. Å andra sidan har Nintendo visat att det går att sparka konkurrenterna på stjärten ganska rejält med en maskin vars prestanda är jämförbar med maskiner som släpptes 2001 och 2002. Utan HD. Utan hårddisk. Utan en onlinetjänst jämförbar med Xbox Live. Och i slutändan handlar det faktiskt om att tjäna pengar, inte visa flest polygoner.

En rimlig möjlighet är att Microsoft vill experimentera med rörelsekänslig teknik under Xbox 360:s sista levnadsår för att sedan lansera den fullt ut i sin tredje Xbox-maskin. Betyder i sådana fall detta att Wii har satt så tydliga spår på spelmarknaden att teknikmonstren är ett minne blott? Inte nödvändigtvis. Nästa Xbox kan komma att bli både en kraftfull prestandamaskin med goda onlinemöjligheter och få en rörelsekänslig lekfull sida. Balansgången är givetvis svår eftersom en viktig, kanske främst initial, framgångsfaktor för Wii var det låga priset.

Framtiden är oviss men spännande!