måndag 23 februari 2009

Väntat och oväntat på 81 Oscarsgalan

Det blev Slumdog Millionaire som tog hem flest Oscarsstatyetter när den 81 Oscarsgalan avgjordes i morse. Lite oväntat blev Mickey Rourke utan en Oscar i kategorin bästa manlige huvudroll. Den gick i stället till Sean Penn för huvudrollen i Milk, som nu går upp på bio i Sverige.

Mindre förvånande var att Heath Ledger vann en postum Oscar för bästa biroll som Jokern i The Dark Knight. Jag hade alls inget emot att han fick den, han var nämligen den enda skådespelaren som var riktigt bra i Christopher Nolans andra Batmanfilm, men den kändes på något sätt oundviklig och nästan framtvingad. Något annat juryval hade väl orsakat kravaller. Visst är det märkligt att det förefaller lättare att hylla någon efter att personen har avlidit?

Oscarsgalan är mest ett spel för gallerierna. Den handlar om Hollywood, Hollywood, Hollywood och ignorerar nästan helt resten av världen. Det görs massor av bra film i Europa. Massor i Japan och Kina. Men i bästa fall kan en sådan film hoppas på att vinna i kategorin "bästa utländska film", en kategori som naturligtvis inte på långa vägar räcker för att täcka alla de bästa utomamerikanska filmer som produceras. Därför ser vi många väldigt bra skådespelare och filmtekniska prestationer ignoreras till förmån för de välkända ansiktena i Hollywood.

Visst har alla länder sina egna galor, men för att ett pris verkligen ska skänka glans över en skådespelare, regissör eller en film är det en Oscar som gäller. Inte Bafta eller en Guldpalm.

Väntad vinnare.