onsdag 4 februari 2009

Snart kommer porren i 3D

Innan den blödande porrindustrin på allvar hunnit gå över till HD har planeringen av den första erotiska 3D-filmen börjat.

I april inleds inspelningen av 3D Sex and Zen, med en beräknad budget på 3,9 miljoner dollar. Filmen är en uppföljare till originalet Sex and Zen, som släpptes 1991.

Denna utveckling är förmodligen lika oundviklig som den är nödvändig för branschen, som drabbats hårt av den alltmer populära egenproducerade amatörporren som människor själva lägger ut på nätet. Färre och färre köper filmer med retuscherade och storbröstade babes som saknar allt verklighetsanknytning.

Det går inte att komma ifrån att film i 3D är häftigt. Allting hamnar fem millimeter från näsan. Kanske är det ett självklart steg från den platta HD-tekniken. Men övergången, om nu någon tror på en sådan, lär bli problematisk eftersom alla vanliga filmer som hittills producerats inte är gjorda för att visas i 3D. Effekten blir alltså begränsad även om de visas med tredimensionell teknik. Dessutom kommer vi än så länge inte ifrån att tittaren måste sitta med speciella glasögon för att ta del av upplevelsen. Även om dessa kan göras både snyggare, skönare och mer praktiska än de fåniga glasögonen som figurerat på 3D-biografer fram till i dag, är det ett stort hinder för att nå konsumenten att behöva klä på kunden en attiralj för att den ska kunna ta del av produkten. 3D-tekniken är emellertid inte på något sätt färdigutvecklad, det är därför möjligt att vi på längre sikt kommer att kunna njuta av 3D-film direkt på vår platt-TV. Under överskådlig tid lär 3D-fim dock förbli ett underhållande komplement.

För porrbranschen är det ett rimligt sätt att erbjuda publiken något mer - en mer realistisk upplevelse. För den som sitter hemma på kammaren spelar det nog mindre roll om man måste ha på sig ett par glasögon för att få den sköna damen så nära som möjligt...