tisdag 21 april 2009

Mars 2009: PlayStation 3 halkar efter i USA

Försäljning USA mars 2009
1. Wii – 601 000
2. NDS – 563 000
3. Xbox 360 – 330 000
4. PS3 – 218 000
5. PSP – 168 000
6. PS2 – 112 000

Statistiken för mars månad från USA har släppts. Som väntat är Wii i topp följd av Nintendo DS. Xbox 360 gör åter en stabil månad med dryga 300 000 sålda enheter. PlayStation 3 fortsätter att halka efter. Killzone 2 tycks inte ha gett Sonys maskin det väntade lyftet.

Det är lite anmärkningsvärt att PlayStation 2 fortfarande säljer så pass som den gör. Maskinen fyller nio år i november och lyckas, trots att färre och färre spel släpps till formatet (och de flesta toppsäljande spel är karaoke- och andra musikspel), sälja hälften så bra som PlayStation 3. Det understryker både vilken magnifik succé maskinen har varit och pekar på de tuffare tider som råder för Sony under den rådande generationen.

Sony trodde att PlayStation 3 skulle ta över tronen. Det var en dyr, tekniskt avancerad maskin som åter skulle frälsa oss konsumenter. I stället blev det Wii som tog världen med storm och Microsoft som genom learning by doing efter sin första konsol Xbox tog marknadsandelar med sin Xbox 360 (detta trots enorma hårdvaruproblem). Sony riskerar att hamna sist i racet, vilket aldrig har hänt. PlayStation inledde svagare än Saturn men lyckades efter dryga halvåret på marknaden vända trenden och blev snart dominerande på alla marknader. PlayStation 2 var hypekonsolen som fick människor att ignorera en fantastisk maskin (Dreamcast) med några av spelhistoriens mest innovativa och revolutionerande spel (Jet Set Radio, Shenmue, Phantasy Star Online) och spara sina slantar till Sonys bjässe i stället.

Sony har inte lyckats med detta denna gång. PlayStation 3 har erbjudit fantastisk prestanda genom Celltekniken och Blu-ray-uppspelning (PlayStation 2 erbjöd fantastisk prestanda, den omtalade Emotion Engine och DVD-uppspelning), men det har inte räckt. Och den trådlösa och rörelsekänsliga DualShock 3-kontrollen har mest setts som ett billigt försök att kopiera Nintendos Wiimote. Sony trodde sig kunna vinna framtiden genom att titta bakåt. Frågan är vad lärdomarna av den pågående generationen kommer att bli när PlayStation 4 väl ska lanseras (en lansering som lär ske långt före de 2007 + 10 år som Sony har pratat om). Blir det ännu en satsning på dyr teknik eller byter teknikjätten fokus? Har Sony ens råd med ännu en teknikspäckad maskin?