onsdag 8 april 2009

Wii har lägst användargrad


Man har kunnat ana det, men nu finns det även svart på vitt: Wii-ägarna spelar minst.

En ny studie om spelvanor (Nielsen's State of the Video Gamer, som görs kontinuerligt) visar att en genomsnittlig Wii-ägare använder sin konsol 6,8 procent av den tid de kunde ha använt den medan motsvarande siffra för Xbox 360 och PlayStation 3 är 10,2 och 10,6 procent. En rimlig förklaring är att både PlayStation 3 och Xbox 360 multimediamaskiner som kan användas för att titta på film och lyssna på musik medan Wii enbart används för att spela på. Men det är inte hela förklaringen. Tittar man på antalet speltimmar spelade Wii-ägare i genomsnitt fem dagar under december månad förra året, PlayStation 3-ägare 6,8 dagar och Xbox 360-ägare 7,1 dagar.

Microsofts kunder spelar alltså mest medan PlayStation 3-ägarna använder sin konsol mest, vilket inbegriper konsolens multimediafunktioner. Wii-ägarna använder sin konsol minst, vilket är en uppfattning som styrks av vad många som äger alla tre konsoler berättar på olika spelforum på nätet. Wii är den maskin som plockas fram till förfesten på fredagar eller lördagar, inte den som det spelas på frekvent under veckorna. Följaktligen säljs det också generellt sett färre spel till formatet.

En förklaring till siffrorna är förstås att Nintendo har lyckats attrahera non casual gamers, alltså människor som inte definierar sig som gamers och som tidigare inte har spelat TV- eller datorspel. Det ska Nintendo ha all respekt för eftersom det går branschen att växa och nå större allmän acceptans. Spel är ingen lek längre, det är en normal fritidssysselsättning.

via EDGE