tisdag 14 april 2009

Wii har tvärstannat i Japan

Nintendos Wii går som tåget i både Europa och USA. Men i Japan har det tagit tvärstopp. Där är det inte längre bara de portabla maskinerna som säljer bättre - nu får Wii stryk även av sorgebarnet PlayStation 3.

Jämfört med samma tid förra året har försäljningen minskat med 63 procent. Nintendo svarar: "Vi är inte särskilt oroade." Visst finns skäl att se på nedgången med behärskning. Wii har fortfarande ett enormt försprång även i Japan (åtta miljoner sålda enheter mot tre för PlayStation 3 och en enda för Xbox 360), och ska sanningen fram säljer ingen av de stationära konsolerna särskilt bra i Japan och har inte gjort på ganska länge nu. Japan liknar mer och mer de bärbara konsolernas hemland.

Man måste ändå fråga sig varför Wii, som är billigare än PlayStation 3 och som fram till i år har sålt väldigt bra även i Japan, nu börjar halka efter försäljningsmässigt. Man kan inte bara skylla utvecklingen på finanskrisen eftersom den slår mot alla företag (och japanerna köper fortfarande Nintendo DS och PSP). Har kanske japanerna helt enkelt tröttnat...?