söndag 21 juni 2009

Activision: "Vi kanske slutar göra spel till PlayStation 3"


Activision är riktigt stora spelutvecklare. Världens största tredjepartsutvecklare till och med. De ligger bakom kassakor som Guitar Hero och Call of Duty. Så när företagets Bobby Kotick säger att de kanske måste sluta släppa spel till PlayStation 3, då lyssnar vi.

"Jag är bekymrad över Sony. PlayStation 3 tappar fart och de [Sony] gör det inte lätt för oss att stödja plattformen. Det är dyrt att utveckla för konsolen och Wii och Xbox 360 säljer helt enkelt bättre. Spel till Xbox 360 ger oss mer pengar tillbaka på investeringen än de gör till PlayStation 3."

Hårda ord, onekligen. Det Kotick vill komma fram till är att Sony måste göra mer. Framför allt är det en åtgärd som efterfrågas.

"De måste sänka priset. Gör de inte det kommer attach raten förmodligen sjunka. Om vi är realistiska kan vi tvingas sluta stödja Sony. När vi tittar på 2010 och 2011 måste vi överväga om vi ska stödja konsolen - och PSP."

När det gäller priset på PlayStation 3 har Kotick tvivelsutan rätt. Sonys maskin är överlägset dyrast och det är en bromskloss. Samtidigt är Sonys problem att de redan i dag förlorar multum på varje såld enhet. PlayStation-enheten blöder, precis som företaget som helhet. Att sänka priset på en produkt är i det läget ett rätt jobbigt beslut.

Trots de hårda orden låter det lite osannolikt att stora Activision skulle avstå från PlayStation 3 och tiotals miljoner potentiella kunder till sina spel. Uttalandet ska nog snarare ses som ett hot. Nu återstår att se om Sony kommer att agera eller låtsas som om det regnar. Sonys svar har hittills varit ett icke-svar: "Vi respekterar våra tredjepartsutvecklares åsikter och deras rätt till dem, men vi kommer inte att kommentera det här."