onsdag 17 juni 2009

LCD vinnare

Plasma har länge vara på tillbakagång. Ett flertal tillverkare, däribland Pioneer, har uppgett att de överger eller drar ned på produktionen av plasma-TV-apparater. Det märks förstås på försäljningen.

Under förra året backade plasma med 33 procent i Sverige. Samtidigt ökad LCD med 10 procent. Av de två formaten är LCD är överlägset större på marknaden. Den typiske kunden köper en 32-tums Samsung LCD (påpekas kan att det är just en sådan som står hemma hos mig också, även om den lär bytas ut mot en Samsung 37 tum inom en inte alltför avlägsen framtid).

Totalt finns det 2,2 miljoner HD Ready-apparater ute i stugorna, vilket betyder att nästan hälften av alla hushåll har en chans att se högupplöst TV. Hur många som verkligen gör det är en annan femma. De flesta tycks nöja sig med standardupplösning tills vidare. Det är dessutom rätt kostsamt att välja HD-kanaler i exempelvis Comhems utbud. Har man väl börjat se film eller sport i HD är det dock svårt att gå tillbaka till SD.

Nu har LED-tekniken kommit. Nästa steg är OLED, den millimetertunna skärmarna. Och mitt i allt experimenteras det med 3D-TV - utan glasögon som tillbehör. Framtiden är ljus. Och spännande.

Zhe winner.