måndag 29 juni 2009

Billigare och bättre Xbox 360 och PlayStation 3?

Det har ryktats och spekulerats om en prissänkning på PlayStation 3 i många månader nu. Sony har alltid förnekat. Sedan den stora prissänkningen på konsolen kort efter releasen (minns att den kostade runt 6 000 kronor vid release!) har priset på runt 4 000 kronor legat fast. Sony tog beslutet att ha en strippad något billigare modell kvar, vilket gjorde att den beryktade bakåtkompatibiliteten rök. Men fortfarande är PlayStation 3 den överlägset dyraste konsolen på marknaden, vilket säkerligen har skadat den försäljningsmässigt. Så, trots Sonys förnekande, har alla undrat samma sak: när kommer prissänkningen?

Ars Technica säger sig ha trovärdiga uppgifter på att det sker i höst. 80 gb-modellen ska säljas ut och 160 gb-modellen ta över under hösten. Sony ska då lansera PS3 Slim. Ännu finns inga uppgifter om hur stor prissänkning vi kan vänta oss, eller vad PS3 Slim skulle kosta, men EDGE nämner 100 dollars sänkning som en rimlig siffra. Det skulle pressa priset på en PlayStation 3 i Sverige ned mot 3 000 kronor. Då blir den prisvärd med tanke på att en Wii kostar 2 600 kronor och en Xbox 360 Pro ungefär detsamma. Det borde ge effekter i försäljningen.

Sony är dock inte ensamma. Det sägs även att Microsoft har liknande planer. Pro-modellen, med 60 gb hårddisk, ska säljas ut i en Halo 3/Fable 2-bundle under sommaren och Elite-modellen med 120 gb hårddisk bli standard till ett lägre pris i september. Huruvida det betyder ett lägre pris än dagens Pro-modell eller bara en större hårddisk till samma pris är oklart.

Tills vidare är förstås allt detta bara rykten. Men en prisförändring på PlayStation 3 vore mycket eftersträvansvärd. Och givet hur Sony har agerat tidigare är en PS3 Slim inte alls osannolik. Lägg därtill att Microsoft plockar på fler och fler tjänster till sin Xbox 360 och att behovet av en större hårddisk således växer. Snart vet vi.