fredag 19 juni 2009

Ny bättre Xbox 360 2010?

Xbox släpptes hösten 2001 i USA och i mars 2002 i Europa. Uppföljaren Xbox 360 såg dagens ljus redan i november 2005, vilket gjorde livscykeln för den första Xbox-konsolen väldigt kort. Särskilt jämfört med PlayStation 2, som fortfarande finns ute och säljer hyggligt. Förklaringen var att Microsoft ville få ett försprång med sin nya konsol. Mot Wii har det inte hjälpt, men mot PlayStation 3 har Xbox 360 ännu ett ganska tryggt försprång.

Nu tycks strategin ha ändrats. Xbox 360 går rätt bra och Microsoft bidar sin tid. Under E3-mässan visade Microsoft upp det numera mycket omtalade Project Natal, ett rörelsekänsligt system som känner av kroppens rörelser. Jag var lite förvånad över att se att detta var tänkt att fungera på Xbox 360 och inte utgjorde en framtidsstrategi för nästa Xbox-konsol. I höst har nämligen Xbox 360 funnits ute i fyra år, en ny konsolrelease skulle således ha varit logisk 2010. Men det kommer inte att ske.

Steve Ballmer ska ha sagt att vi kommer att få se en ny Xbox 360 under 2010. Konsolen ska fungera med alla gamla Xbox 360-spel, men ha lite vassare teknologi och en "inbyggd kamera", vilket har tolkats som att Natal ska vara inbyggt i maskinen. Den som vill köpa teknologin löst till sin nuvarande konsol ska dock även kunna göra det. Enligt Microsoft är vi ännu inte halvvägs genom denna konsolgeneration, vilket betyder att företaget inte har några planer på att lansera en ny Xbox-konsol under 2011 eller 2012 utan sannolikt snarare framåt 2014. Detta skulle i princip tangera Sonys resonemang om att PlayStation 3 ska hålla i "minst tio år".

Ballmer kan ha uttryckt sig klumpigt och egentligen bara syftat på en bundle med Xbox 360 och Natal. Men låt oss för ett ögonblick anta att uttalandet stämmer och att Ballmer inte har feltolkats. Då väcker uttalandet en del frågor. Å ena sidan är jag faktiskt glad att Microsoft inte stressar fram en ny konsol. Vid varje generationsskifte har jag känt att det funnits mer krut kvar att bränna i den befintliga maskinen. Generationsskiftena har ibland känts pliktskyldiga. Sony ska ha heder av att de har låtit sina maskiner mjölkas innan efterföljaren kommit. Det är positivt om vi får en utveckling där en inköpt konsol står sig under tio år i stället för fem. Så fungerar det med i princip all annan teknik i hemmet, datorn undantagen.

Å andra sidan innebär dessa ständiga uppgraderingar och förändringar att det är allt mindre attraktivt att köpa en konsol vid releasen och att ett sådant köp sällan kan kallas slutgiltigt. Vi får helt enkelt vänja oss vid att uppdatera oss. Vi har redan fått se den ursprungliga Xbox 360-konsolen förbättras hårdvarumässigt (tystare, färre defekter, större hårddisk) och kompletteras av en billig Arcade- och en svart Elite-version. Att släppa en Xbox 360 med inbyggt Natal är dock ett steg längre. Risken för total förvirring finns. Men inte om Microsoft sköter detta snyggt och verkligen ser till att alla 30 miljoner Xbox 360-ägare inte känner sig tvungna att ersätta sin konsol med en ny bara för att få ta del av Natal. Tekniken måste fungera bra även med våra nuvarande maskiner för att detta ska bli rimligt för kunden.

Oavsett om vi får se en ny Xbox 360 nästa år eller inte verkar Microsoft helt klart ha planer för konsolen under lång tid framöver. Den som äger maskinen kan således se fram emot flera spännande år med ny teknik och nya spel innan en tredje Xbox slutligen rullas ut. Om vi har ett tidsperspektiv fram till 2013-2014 betyder det dessutom att Bungie bara måste släppa ett Halo 4 till Xbox 360. Räknar vi med samma tidsperspektiv som de haft tidigare, det vill säga tre år, skulle vi få se Halo 4 hösten 2012.

Framtiden?