torsdag 30 juli 2009

Sony blöder - Nintendo tappar

Att det går tungt för Sony är ingen direkt nyhet. Bolaget har gjort förluster under en tid och det har inkluderat den avdelning till vilken PlayStation hör. Men även Nintendo backar jämfört med förra året.

PlayStation 3 tappar från 1,6 miljoner till 1,1 miljoner sålda enheter jämfört med samma period i fjol. För PSP är tappet större - från 3,7 till 1,3 miljoner. Nedgången överlag för PlayStation-familjen är 18 procent. Den enda konsol som ökar är faktiskt gammelfarfar, PlayStation 2 (från 1,5 till 1,6)! En rimlig förklaring är att konsolen ligger helt rätt i pris och att det fortfarande släpps spel till formatet. Utbudet av redan släppta spel är dessutom enormt. I tider när konsumenterna tycks bry sig allt mindre om prestanda, är PlayStation 2 ett bra val för den som inte är ledsen över att inte kunna spela de nyaste spelen högupplöst.

För hela bolaget blev förlusten under 2009 års första kvartal 390 miljoner dollar (med dagens dollarkurs knappa 2,9 miljarder kronor). Sony räknar med en förlust på runt 9,3 miljarder kronor för hela 2009. För den som är sjukligt intresserad av Sonys ekonomi, finns rapporten om företagets senaste kvartsresultat att ladda ned här.

Även Nintendo visar en kraftig tillbakagång jämfört med samma tid förra året. Företaget tappar hela 60 procent vilket förklaras av att Wii backade från 5,17 till 2,23 miljoner sålda enheter och Nintendo DS från 6,94 till 5,97 miljoner samt en minskning i spelförsäljningen. För Nintendos del handlar det dock fortfarande om positiva resultat i bokföringen. De gör en kvartalsvinst på 445 miljoner dollar (3,3 miljarder kronor) och säger sig ha gott hopp om att nå uppsatta mål genom en stark andra halvlek i år.