söndag 26 juli 2009

Jacksons Halo-projekt nedlagt

Vi var nog många som var glada som små barn när Microsoft utannonserade att Peter Jackson, som gjort sig känd och rik genom Sagan om ringen-trilogin, skulle vara inblandad i både en Halo-film och ett Halo-spel. Det var hösten 2006. Knappt tre år senare står det klart att inget av detta blir verklighet.

Spelet hade jag kunnat vara utan. I höst kommer Halo 3: O.D.S.T och nästa år kommer Halo: Reach. Men filmen... Vad hade inte Peter Jackson kunnat göra med Halo på vita duken? Med dagens fantastiska filmteknik, Martin O'Donnells soundtrack och Bungies karaktärer och speluniversum hade det faktiskt kunnat bli en rysligt häftig film. Den skulle ha kostat, men hade säkerligen blivit en kommersiell succé och givit pengarna tillbaka med råge.

Filmen föll tydligen på sponsringen, vilket är rätt obegripligt givet de kommersiella förutsättningarna. Halo-varumärket står fortsatt starkt. Flera miljoner människor spelar Halo 3 på Xbox Live. Alla som älskar Halo hade betalat för att se filmen. Med bra marknadsföring hade betydligt fler kunnat lockas också.

Som sagt, trist är det. Och faktiskt lite svårt att förstå.

Får vänta på sin tid på vita duken.