fredag 16 oktober 2009

Microsoft: Vi slår Sony den här gången

I väntan på septembersiffrorna för USA spekuleras det inte bara om framgångarna för PS3 Slim utan också om Sonys och Microsofts respektive chanser att slå varandra under hela den pågående generationen. Microsofts Aaron Greenberg tror att releasen av PS3 Slim kommer att göra Sony till vinnare i september, men företaget är övertygat om att vinnaren på lång sikt heter Xbox 360.

"Jag kan säga att när det gäller NPD:s septembersiffror förväntar vi oss att PlayStation 3 ska ha sålt flest enheter den månaden. Det är ärligt talat ingen överraskning vare sig för oss eller analytiker som bevakar den här branschen, det är brukligt att se en kortsiktig framgång efter lansering av ny hårdvara och en ny prissättning. [...] Vad jag kan säga är att vi förhåller oss optimistiska till att Xbox 360 inte bara kommer att sälja bättre än PlayStation 3 det här kalenderåret utan hela den här generationen."

Vän av ordning kan notera att Nintendo över huvud taget inte nämns längre när Microsoft och Sony gör uttalanden. De har, med andra ord, gett upp hoppet om att sälja bäst den här generationen. Nintendos försprång är redan så monumentalt. Man kan fråga sig sig hur stor seger det egentligen är att besegra en konkurrent när någon annan vinner med hästlängder.

Frågan är vad det allt detta betyder om vi blickar framåt tre, fyra år. Wii är i praktiken en Gamecube med rörelsekänslig kontroll. Maskinen är tekniskt obsolet men har levt på sin populära Wiimote. Under hela 2009 har dock populariteten mattats av, även om Wii fortfarande är populär och spel som Wii Fit och Wii Sports Resort säljer bra. Det klagas ofta bland hardcorespelare att Wii inte stöder HD-upplösning och att Wii-spel på en stor platt-TV blir pixliga och fula. Men HDTV är fortfarande inte standard i västvärlden, vilket betyder att väldigt många fortfarande sitter med tjock-TV-apparater hemma och inte bryr sig ett dugg den ålderdomliga prestandan.

Satoru Iwata har dementerat att Nintendo skulle ha några planer på en HD-version av Wii. Däremot, intygar han, kommer företaget säkert att låta nästa konsol stödja HD. Då är frågan när Nintendo ska hoppa på HD-tåget. Det lär helt och hållet bero på framgångarna för Wii under nästa år. 2009 har alltså inneburit en klar nedåtgående trend för Wii. Det är ännu inte möjligt att säga om det är en ihållande trend eller bara en tillfälligt avstannande popularitet. Om populariteten de facto har mattats av, betyder det att spänningen kring den rörelsekänsliga kontrollen har avtagit. 2010 lanserar både Sony och Microsoft sina respektive kontrollösningar som är vida mer spännande än Nintendos. För att även fortsättningsvis hålla sig i framkant behöver Nintendo därför göra något slags motdrag. Det måste bli en ny konsol eller något annat som gör Wii attraktiv och fräsch igen. Resurserna finns givetvis efter två oerhört framgångsrika år med Wii och flera succéartade år med Nintendo DS.

2010 blir ett spännande år. Under våren lanserar Sony sin nya "rörelsekänsliga trollstav", under hösten är det tänkt att Microsoft ska rulla ut sin 3D-kamera Natal. Det är därför inte osannolikt att det kommer att hända saker på hårdvarufronten även för Nintendo nästa år.

2010 kommer det att hända saker. Troligen även med Wii.