tisdag 20 oktober 2009

Död åt skivmediet?

Det har pratats om det en tid nu. Skivmediets förestående död. Att fysisk lagringsmedia ska ersättas av nedladdningsbart material, rakt in i TV:n eller spelkonsolen. Det är onekligen en spännande utveckling som pågår. Men frågan är om vi innerst inne vill att våra älskade skivor ska försvinna?

För spelutvecklare och hårdvarutillverkare som Microsoft, Sony och Nintendo vore det ett drömscenario. Inga kostnader för produktion av skivor och fodral, inga leveranskostnader världen runt. Allt levereras digitalt, rakt in i ditt vardagsrum. Bekvämt, billigt, snabbt. Allt du behöver är en konsol som kan ta emot filen. Att utvecklingen redan har påbörjats går inte att förneka. Alla tre aktörer erbjuder i dag nedladdningsbara spel via sin onlinetjänst. Därtill kommer möjligheten att ladda ned extra banor och andra mindre eller större uppgraderingar till sina införskaffade spel.

Vi ser det redan i filmvärlden. Det går att hyra filmer online, och ha tillgång till dem i ett dygn, för samma summa som det skulle kosta att gå till den lokala hyrfilmsbutiken. Varför skulle inte detsamma gälla spel? Och varför skulle det inte ersätta dagens distributionssystem? Förmodligen är det en utveckling som inte går att stoppa. Vi film- och spelentusiaster som vill ha våra spel och filmer i snygga boxar i den heliga hyllan i vardagsrummet är i minoritet. De flesta skiter i filmen efter att de har sett den, struntar i spelet efter att de klarat ut det.

Bra filmer och bra spel vill vi kunna njuta av fler gånger. Att köpa filmen/spelet genom en onlinetjänst, spara ned filen till hårddisken och sedan ha tillgång till den/det därifrån låter väl som en smidig lösning? Ja, utan tvekan. Och det är det som oroar mig. Ty samtidigt som en utveckling pågår mot att spelare är villiga att betala mer för extra lyxiga utgåvor av vissa spel, spår alltså många att vi endast kommer att få tillgång till spelen via en nedladdningstjänst i framtiden. Hur går det ihop? Svaret är förmodligen att det, trots allt, är för få som är villiga att betala extra för spelet i en lyxig box. Den stora massan, säg alla pengastinna barnfamiljer som både spel- och filmindustrin bara ääälskar, köper den billigaste varianten. Och då skulle det räcka med att ladda ned spelet direkt hemma i vardagsrummet. Då blir det dessutom tyst på barnens gnäll och tjat på ett ögonblick.

Om DLC, downloaded content, är framtiden för spel är det troligen också det för film. Även om DVD fortsätter att sälja bra och DVD-spelare finns i varje mans och kvinnas hem i dag, oavsett hur litet filmintresset egentligen är, är det svårt att konkurrera mot en smidig och billig nedladdningstjänst. Detta betyder också att Blu-ray, precis som förutspått, blir en parentes i filmhistorien. Även HD-material kommer att erbjudas via nedladdning framöver.

Jag har tidigare spekulerat kring en framtida enhetlig konsol via vilken alla världens spel skulle kunna laddas ned för en rimlig summa. Detta förutsätter emellertid att Microsoft, Sony och Nintendo antingen samarbetar eller att någon av dem ger upp. Att se dessa tre enas om en onlineplattform när Xbox Live nu etablerats och PlayStation Network vuxit till sig något, är svårt att se.

Jag är personligen lite konservativ eftersom jag samlar en del på både film och spel. Jag vill ha bra filmer och spel i fina boxar i min hylla, helt enkelt. Därför skulle jag föredra om vi i framtiden erbjöds att välja: köpa filmen/spelet i en box eller ladda ned det. Jag kan betala extra för att få produkten på ett fysiskt format. Frågan är hur många andra som är villiga att göra det?

Är plastboxar med vackra omslag snart ett minne blott?