onsdag 21 maj 2008

Vad är framtidens filmformat?


Det pratas mycket framtid bland filmentusiaster nu. Kampen mellan "framtidens filmformat" HD DVD och Blu-ray har avgjorts. Platt-TV har varit en poppis julklapp två år i rad nu. Nu är väl alla mogna för film i HD? Kanske inte ändå. Just nu finns det nämligen ingenting som tyder på att Blu-ray kommer att ta över efter DVD.

När vi ska spå framtiden har vi för vana att titta i backspegeln för att få råd. Vi vill veta hur det gick förra gången. Vi såg kampen mellan Betamax och VHS. VHS vann och blev standard. Vi såg också kampen mellan VHS och Laserdisc (de förträffligt stora skivorna). DVD tog över efter VHS mycket tack vare helt nya funktioner och blev standard i västvärlden (i öst har VCD klängt sig kvar länge, emellertid kan nog DVD anses vara standard i dag). Att kampen mellan HD DVD och Blu-ray borde leda till en segrare och därmed ett nytt standardformat skulle därmed kunna anses självklart. Det vi ser i dag tyder dock på att Blu-ray mycket väl kan komma att bli ett nischformat, något för cineaster och filmentusiaster som inte nöjer sig med sketna DVD-skivor utan vill dra full nytta av sina hemmabioanläggningar. Vi är nämligen långt ifrån den "mass adaptation" som Blu-ray-lägret hoppats på.

Detta borde inte vara någon nyhet. Redan innan kampen mellan de två HD-formaten avgjordes, spådde analytiker att det skulle komma att dröja till 2012 innan det segrande HD-formatet, vilket det än blev, skulle sälja bättre än DVD. Det är fyra år dit i dag. Man räknade alltså med en mycket långsam utfasning av DVD-formatet. Frågan är dock om vanliga svenssons ens kommer att vilja ersätta sina DVD-spelare med ett lagringsmässigt likartat format (det vill säga film på en skiva) när nedladdningsmöjligheterna sannolikt kommer att vara överlägsna dagens om fyra år? Microsoft arbetar hårt med nedladdning via Xbox Live och vem vet vad filmbolagen hittar på om Blu-ray fortsätter att gå knackigt?


Vad är då nästa steg?
Är det film på skiva? Inte nödvändigtvis. Jag kan lika gärna tänka mig film på något som liknar ett SD-minne (filmförpackningarna skulle således kunna se ut ungefär som spelförpackningarna till Nokias speltelefon N-Gage på bilden ovan, knappt 15 x 10 cm och med samma tjocklek som ett vanligt DVD-fordral). Jag har nämligen svårt att acceptera att det fysiska filmformatet bara kommer att dö ut. Att spå i framtiden är vanskligt och det blir väldigt ofta helt fel. När Internet blev tillgängligt för vanligt folk dödförklarades både böcker och tidningar. Ändå säljs der mer böcker än någonsin tidigare och antalet tidningar och livstilsmagasin blev bara större. Vi köper ju böcker med hjälp av Internet i dag!

Är det nedladdning, då? För den som vill hyra en film en kväll är nedladdning utmärkt. För många som inte betraktar sig som filmentusiaster utan som bara vill ha tillgång till nya filmer snabbt är det också ett bra alternativ. Men för alla som inte har intresset eller kunskaperna, som din mamma eller moster, lär film i en plastförpackning leva kvar, oavsett om lagringsmediet är skiva, SD-kort eller något annat. Inte heller för alla som faktiskt vill ha sina favoritfilmer i fina utgåvor uppradade i sin filmhylla är nedladdning ett seriöst alternativ. Vi kommer även i framtiden vara benägna att lägga ut summor som andra skulle skratta åt för att få våra favoritfilmer i bästa möjliga och snyggaste utgåva. Och jag vill tro att vi är ganska många där ute...