fredag 30 maj 2008

Sony snackar dåtid och framtid


Sonys Howard Stringer intervjuades nyligen på All Things D[igital] och kommenterade både Sonys utveckling av supertunna skärmar, svårigheterna för PlayStation 3 och varför Blu-ray vann HD-kriget.

I jakten på ännu plattare TV- och datorskärmar utvecklas just nu OLED-tekniken i snabb takt och Sony är med i kampen. De utvecklar en OLED-skärm med en kontrast på 1 000 000:1 och en ljuskapacitet som överstiger dagens LCD-skärmar hundra gånger om. Den tunnaste skärmen är ynka 0,3 millimeter tjock, alltså tunnare än ett kreditkort. Tekniken är emellertid oerhört dyr, en 11-tumsskärm skulle i dag kosta 2 500 dollar att köpa. En 27-tummare är på gång, lovar Sony. Precis som med all ny teknik kommer det att vara entusiasterna som står först i kö att lägga snuskiga belopp på den nya tekniken när den väl släpps i butik. Det lär dock dröja innan OLED-skärmarna kan massproduceras till rimliga priser. Frågan är hur dagens Blu-ray-format kommer att kunna utnyttja morgondagens supertunna skärmar med mångdubbelt bättre upplösning än dagens...? Har vi ett nytt super-HD-format att vänta?

Från HD-skärmar till HD-film. Stringer gläds åt att Blu-ray gick segrande ur striden mot HD DVD, men förnekar bestämt att det skulle vara pengar inblandat. Han gör den uppenbara analysen att Blu-ray vann tack vare den inbyggda driven i PlayStation 3 och lägger till att om formatet förlorat hade det på hans gravsten stått "Betamax 2".

Stringer erkänner att PlayStation 3 levde på konstgjord andning ett tag och att utvecklingskostnaderna för konsolen var "katastrofala". Nu tycks det dock gå bättre.