lördag 3 maj 2008

Blu-ray till Xbox 360 trots allt?

Nu surrar det återigen rykten om en Blu-ray-spelare till Xbox 360. Pegatron Technology säger sig ha vunnit dragkampen om att få tillverka en Xbox 360 med integrerad Blu-ray-spelare. Det skulle alltså inte handla om en add on som i fallet med den HD DVD-drive som Microsoft släppte till sin konsol för en billig penning utan en helt ny Xbox 360.

Microsoft har hela tiden förnekat att de har en Blu-ray-spelare på gång till Xbox 360, men ryktet har inte försvunnit. Nu stärks det i stället. Det förefaller för undertecknad en aning märkligt att släppa en helt ny Xbox 360 igen, särskilt som Blu-ray-spelaren inte kan användas för spel då 20 miljoner maskiner där ute innehåller en sketen DVD-drive. Å andra sidan kan det vara ett vettigt beslut för att hänga med konkurrenten Sony. IOch vi vet att Microsoft inte är sena att ändra gamla beslut för att följa med utvecklingen. Sedan HD DVD lade näsan i vädret och Sony sänkte priset på PlayStation 3, har försäljningen av PS3 ökat markant. Däremot - till branschens besvikelse - har inte försäljningen av Blu-ray-spelare eller Blu-ray-filmer ökat.

Detta är dock i skrivande stund fortfarande ett rykte. Senast i höst vet vi om det blir en helt ny Xbox 360 med inbyggd Blu-ray-drive, en Blu-ray-drive vid sidan om eller ingetdera. Produkten sägs nämligen vara planerad för release någon gång under tredje kvartalet 2008.