torsdag 8 maj 2008

Blu-ray går dåligt

Det går inget vidare för Blu-ray. När Toshiba lade ned HD DVD antog många att försäljningen av Blu-ray-spelare och -filmer skulle ta fart på allvar. Formatkriget var ett hinder för konsumenten, sades det, och nu var det hundret undanröjt. HD DVD var i praktiken dött den 4 januari när Warner beslöt att enbart stödja Blu-ray.

Försäljningen av Blu-ray-spelare på den stora amerikanska marknaden sjönk dock med 40 procent mellan januari och februari för att sedan bara öka med ynka två procent mellan februari och mars. Siffrorna är så låga att de inte har offentligjorts.

Folk fortsätter att köpa DVD-filmer och har i allt högre utsträckning börjat köpa uppskalningsbara DVD-spelare. Kravet på inspelningsbarhet kan också bidra till att Blu-ray, som ännu saknar den funktionen, inte attraherar vanliga konsumenter. Priserna på både spelare och filmer avskräcker. Den svenska försäljningen har inte ens kommit igång. Under årets första månader såldes endast drygt 2000 Blu-ray-spelare i Sverige. Sverige ligger dessutom märkbart över USA prismässigt. Få amerikaner skulle betala mellan 250 och 300 kronor för en Blu-ray-film. Uppenbarligen är det också få svenskar som är villiga att betala sådana priser.

Nedladdningsbar HD-film sägs av vissa vara framtiden. Det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser, men kanske är det så att DVD blir det sista mainstreamformatet för film på skiva.