torsdag 29 maj 2008

Axel Foley gör comeback


Sylvester Stallone har återuppväckt både Rocky och Rambo för att få igång sin slumrande skådespelarkarriär igen. Harrison Ford har nyss klätt på sig sina gamla trasor och tagit piskan i handen för att spela den gamle äventyraren Indiana Jones i en fjärde film. Nu är det dags för - trumvirvel - Axel Foley att göra comeback. Snuten i Hollywood 4 är på gång.

Jag vet inte om Hollywood går på tomgång eller om det bara handlar om gamla avdankade skådisars sista utväg att tjäna lite pengar sedan karriären gått i stå. Men börjar det inte bli väldigt många uppföljare till filmserier som vi trodde var sedan länge begravda och glömda?

Jag gillade Snuten i Hollywood-filmerna och till skillnad från många andra tyckte jag även om den tredje filmen. Jag har därför egentligen alls inget emot att det görs en fjärde film, den kanske rent av kan bli bra. Men konceptet känns faktiskt inte överdrivet fräscht. Den första filmen släpptes 1984 och den tredje tio år senare. Nu, 14 år senare, har alltså Eddie Murphy - som knappt har gjort en enda vettig filmroll under dessa år - åter beslutat sig för att ikläda sig rollen som rappkäftade Axel Foley. Det kommer dock krävas ganska mycket mer än tidigare för att tillfredsställa biopubliken när filmen har premiär 2010.