onsdag 24 februari 2010

Die Hard 5 - bra eller anus?

Bruce Willis ger inte upp. Han hoppas fortfarande på att åter få axla rollen som John McClane. "Jag tror att vi gör Die Hard 5 nästa år", säger actionskådisen till MTV. Om Willis själv får välja är det Len Wiseman som ska regissera Die Hard 5, det vill säga samma regissör som låg bakom den fjärde filmen.

Ska vi se fram emot en ny film eller ska Die Hard-serien lämnas i fred? Die Hard från 1988 är fortfarande en av de bästa actionfilmerna som finns att se. De två uppföljarna höll båda god klass och hade den där speciella Die Hard-känslan: någorlunda smart handling, rapp dialog och bra karaktärer. Die Hard 4.0 var emellertid något annat. En hygglig actionfilm, visst, men det kändes inte som en Die Hard-film. Dessutom släpptes den i barnvänlig form för att kunna tilltala en större publik, vilket gjorde att större delen av John McClanes verbala underhållning tonades ned betänkligt. Kort sagt: roligheterna uteblev.

Dessutom finns risken att John McClane blir något slags snutversion av James Bond, särskilt om den femte filmen - som Bruce Willis vill - ska utspela sig "runt om i världen". John McClane ska inte vara James Bond. Han ska vara en ständigt bakis snut, avstängd eller på gränsen till att bli avstängd från sitt jobb, som råkar vara på fel ställe vid fel tidpunkt. Den känslan förmedlades inte i Die Hard 4.0.

Att lyckas "skjuta ned" en helikopter med en polisbil var kanske
det allra fånigaste tecknet på
att John McClane förvandlats
till en superhjälte i
Die Hard 4.0.