måndag 14 februari 2011

Sony släpper Xperia Play

Det är mycket på gång hos Sony just nu. Först visades en ny PlayStation Portable (PSP), tills vidare kallad Next Generation Portable (NGP). Natten till i dag premiärvisade Sony en PlayStation-telefon.

Det var inte någon bomb direkt, ryktena har surrat länge och väl. Men till skillnad från många förhandsspekulationer kommer telefonen inte att tillhöra familjen PlayStation. Den nya telefonen, som utseendemässigt påminner starkt om floppen PSP Go, är ny i Xperia-serien och heter helt enkelt Sony Ericsson Xperia Play.

Telefonen har en fyratums skärm (vilket är något större än iPhone 4), 5,1 megapixelkamera, 400mb i internminne och microsdkortsplats, en batteritid på upp till fem och en halv timme och väger 175 gram (en iPhone 4 väger 137 gram och en HTC Desire HD 164 gram). Det är således en stor och tung rackare vi pratar om.

Det är en intressant utveckling. Sony har valt att satsa på två hästar samtidigt. Med iPhone har mobilmarknaden tagit ett rejält skutt fram på den bärbara spelmarknaden. Nintendo DS säljer emellertid bättre än någonsin varför Sony förmodligen drog slutsatsen att det finns ett fortsatt starkt intresse för bärbara spelkonsoler som inte är telefoner. Med Xperia Play hoppas de kunna locka de som inte vill lägga ut tretusen kronor på en bärbar spelplattform utan hellre köper en telefon som också går att spela på. En riktigt kraftfull PlayStation-telefon hade lett till svåra kompromisser. Nu släpper Sony både ett tekniskt monster i PSP2/NGP och en spelvänlig telefon i Xperia Play. Om något år vet vi hur den strategin fungerade.

Redan i mars kommer Xperia Play att finnas på marknaden.

De mest intressanta releasespelen:
Assassin's Creed II, Asphalt 6, Brothers in Arms: Global Front, Let's Golf 2, Splinter Cell: Conviction, FIFA 10, Dead Space, Battlefield: Bad Company 2, The Sims 3, Gun Bros, Guitar Hero 6, Super KO Boxing 2 och Family Guy.