torsdag 3 februari 2011

Sony visar fina siffror

Sony har visat upp försäljningssiffror för sina konsoler. Trots att de är efter konkurrenterna på både den stationära och bärbara marknaden ser det rätt bra ut.

PlayStation 3 har (räknat fram till nyår) hittills sålt i 47,9 miljoner exemplar. Som jämförelse har Xbox 360 sålt i 50,9 miljoner och Wii 84,6 miljoner. Spelförsäljningen till formatet ökade med hela 21 procent jämfört med året före.

PlayStation Portable har sedan releasen 2004 sålt över 70 miljoner exemplar, vilket är väldigt bra. Det är bara när man jämför med konkurrenten Nintendo DS som PSP framstår som misslyckad. Nintendos bärbara under landar på mer än det dubbla med sina 144,6 miljoner. PlayStation 2 säljer förstås inte lika bra som förr, men några miljoner exemplar flyger ändå av hyllorna varje år. Totalt 152,6 miljoner hittills.

Att Wii kommer att stå som slutsegrare när denna spelgeneration summeras har varit tydligt i flera år. Frågan har varit vilken av konkurrenterna som kniper andraplatsen. PlayStation 3 är just nu endast tre miljoner exemplar efter Xbox 360. Detta trots att 2010 var det bästa året hittills för Microsofts konsol med både en ny Xbox 360-enhet, Halo: Reach och Kinect som försäljningsargument. Förklaringen är att Microsoft egentligen bara har en enda stark marknad, den amerikanska, medan Sony gör hyggligt ifrån sig på tre marknader. Tiden talar för Sony i detta prestigerace.