fredag 22 april 2011

Rykten strömmar om Stream

Rykten om Nintendos nästa konsol, nu kallad Stream, fortsätter att strömma ut. Och självaste Shigeru Miyamoto har gjort ett kryptiskt uttalande om "ingen rök utan eld". Något är helt klart på gång. Vilka rykten som stämmer kan vi förstås inte veta, men det hindrar inte folk från att spekulera.

I korthet hävdas för närvarande att:

Konsolen påstås heta Stream. Det skulle betyda att Nintendo helt frångår sitt oerhört populära och välkända varumärke Wii. Vi ska dock bära i minnet att namnet på en kommande konsol är det som folk brukar gissa helt fel om och att projektnamn och slutliga produktnamn aldrig är samma sak. Nintendo 64 hette Dolphin, Wii hette Revolution. På E3 lär vi få se vilket projektnamn Nintendo har valt den här gången.

Konsolen liknar SNES. Som en hyllning till Super Nintendo ska designen påminna om den gamla populära konsolen. Den uppges dock vara klart större, ungefär i samma storlek som den äldre versionen av Xbox 360.

Bra prestanda. Konsolen ska vara mer kraftfull än Xbox 360 och PlayStation 3 och är därmed ett klart skutt uppåt från tekniksvaga Wii. Den ska stödja 1080p och vara förberedd för stereoskopisk 3D. Blu-ray anges som spelformat.

Ny handkontroll. Nintendo går vidare från Wiimoten med en handkontroll som utseendemässigt påminner lite om den omtyckta Gamecubekontrollen - fast med en stor tryckkänslig skärm. Om du har tillgång till WiFi kan du streama spelen från konsolen till din handkontroll.

Dyrare än Wii. Priset uppges hamna i intervallet 349-400 dollar. Det skulle göra konsolen klart dyrare än Wii, som vid lanseringen kostade 249 dollar. Därmed blir Nintendos nya konsol ungefär lika dyr som Xbox 360 var när den lanserades. Microsofts konsol kostade 399 dollar i USA och runt 4 000 kronor i Sverige.

Rykten gör också gällande att Grand Theft Auto V är på väg till Nintendos konsol nästa år. Räkna med att ryktesfloden kommer att fortsätta strömma.

Projektbilder av Project Cafe, just nu känd som Stream: