måndag 11 april 2011

Var är spelen?

PlayStation Move lanserades i september och oktober förra året, Kinect kom lite senare. Det är ingen tvekan om att Microsofts kamera har blivit mer framgångsrik. Folk känner till den, den har med 8 miljoner sålda ex (vid 2010 års slut) även nått den så kallade casualpubliken. Spel som Kinect Sports och Dance Central har fått folk upp ur soffan. Hur det har gått sedan dess vet vi mindre om, men Kinect verkar vara här för att stanna.

Sony har satsat betydligt mindre på sin Move-kontroll och får ta konsekvenserna av det. Sannolikt har det varit svårare att sälja in en "Wiimote med bättre precision" än en helt ny produkt som Kinect. Både Microsoft och Sony lider emellertid av brist på nya spel som utnyttjar funktionerna i Move och Kinect. Tar vi en titt på vad 2011 har att erbjuda ser det tyvärr väldigt tunt ut.

Spelmässan E3 i juni kommer förmodligen att bjuda på några stora utannonseringar till båda formaten. Men räcker det för att hålla ångan uppe? Move lär få svårt att attrahera fler än de som redan sitter med en PlayStation 3 hemma och Kinect behöver spel som tar upplevelsen till ännu en nivå om attraktionskraften i det över fem år gamla Xbox 360-formatet ska hållas vid liv. Än har vi inte sett mycket som tyder på detta. Men Sony och Microsoft har som sagt E3 på sig.