måndag 18 april 2011

Nintendo visar ny konsol i sommar?

Allt fler är övertygade om att Nintendo kommer att visa en ny konsol på årets E3 i juni med planerad release hösten 2012. Försäljningen av Wii har saktat in och konsolen börjar kännas gammal (rent tekniskt var den det redan när den släpptes, men det har som bekant inte spelat så stor roll). Det har ryktats om en prissänkning, vilket vore lite anmärkningsvärt eftersom Wii är den enda konsol som i stort sett legat stilla i pris sedan lanseringen (PlayStation 3 har mer än halverats i pris och Xbox 360 fallit nästan lika mycket). Kanske är det en indikation på att något nytt väntar.

Det sägs att Nintendo är ute och träffar utgivare och utvecklare för att visa upp sin nya maskin. Projektnamn är Project Café. Men vad är det för manick de sitter på? Hur kan Nintendo överraska oss efter succén med Wii? Det har surrats lite för mycket för att det inte ska ligga någonting i alla rykten om en ny Nintendo-konsol. Ska konsolen släppas 2012 måste en visning ske på E3 i år. Ett tillkännagivande kan komma redan om några veckor.

Kommer Nintendo att satsa på prestanda?
Även här lyckades Nintendo attrahera både gamla och nya kunder utan att egentligen ens försöka konkurrera med Sony och Microsoft. Folk valde lekfullhet och en rolig kontroll framför Blu-ray och HD-grafik när de köpte Wii. Detta talar för att Nintendo inte kommer att lansera något tekniskt monster utan möjligen en konsol som är något vassare än Xbox 360, vilket trots allt vore ett skutt uppåt från Wii. Kommer Nintendo att ännu en generation satsa på optisk media eller vara radikala och enbart köra på nedladdningsbara spel? Givet Nintendos bristfälliga nedladdningstjänster tidigare är det kanske inte sannolikt att det sker redan nu.

Hur följer Nintendo upp Wiimoten?
Den rörelsekänsliga kontrollen var nyckeln till framgångarna för Wii. Inte spelen. Den kanske största frågan är hur Nintendo ska lyckas överraska oss ännu en gång. De är kända för att tänka nytt och kreativt och det är förmodligen vad som behövs om nästa konsol ska kunna bli lika framgångsrik. 3D har avvisats, vilket gör att någon sorts förbättrad rörelsekontroll kvarstår som alternativ. Det har ryktats om att kontrollen till nästa Nintendo-konsol har en sextumsskärm som strömmar material, möjligen hela spel, från konsolen. Andra påstår att kontrollen har bättre precision än Sonys Move, vilket inte förtäljer om den kan göra något helt nytt. Och har Nintendo alls påverkats av Microsofts Kinect?

Hur kommer Nintendos onlinesatsning se ut?
Gamecube var klart efter Xbox på området från 2002 och under Wii-eran har Nintendo även blivit akterseglade av Sony. Microsoft tjänar storkovan på Xbox Live, som är en närmast klanderfri onlinetjänst. Samtidigt talar försäljningssiffrorna för Wii sitt tydliga språk. Nintendo vann striden om kunderna även utan en storslagen onlinesatsning.

Får Nintendo med sig tredjepartsutvecklarna den här gången?
Nintendo har kämpat för att få samma stöd från de fristående tredjepartsutvecklarna som Sony och Microsoft. Trots de enorma framgångarna för Wii, vilket borde attrahera utvecklare, har stödet även denna generation varit begränsat. Det räcker att titta på utgivningslistorna och man inser snabbt att det kommer betydligt fler spel till PlayStation 3 och Xbox 360. Det bristfälliga stödet har uppenbarligen inte varit ett hinder för framgång, men Nintendo lär arbeta hårt för att attrahera fler med nästa konsol.

Behåller Nintendo varumärket Wii?
Vanligtvis byter Nintendo konsolnamn när de lanserar ny hårdvara, även om undantag finns. På den bärbara marknaden hängde Game Boy med länge innan Nintendo DS såg dagens ljus. Nu har Nintendo 3DS lanserats. Varför kasta bort ett inarbetat och mycket populärt varumärke? Samma logik torde gälla för Wii, som har blivit känt vida utanför de som tidigare har vetat särskilt mycket om vad Nintendo är. Tidigare spelade man Nintendo, nu spelar man Wii.

Vad betyder en ny Nintendo-konsol för konkurrenterna?
Både Sony och Microsoft följer förstås noga vad som händer. Även om de har sin egen affärsplan handlar mycket om att positionera sig gentemot konkurrensen. Microsoft var så måna om att vara först ut med Xbox 360 att de brutalt tog livet av Xbox i förtid, övertygade om att försprånget skulle räcka till en totalseger. Wii slog dem med häpnad.

Om nu Nintendo denna gång är först ut synes chanserna små för Microsoft och Sony att ta hem segern om kunderna. Därför kommer Nintendos beslut att väga tungt även för Microsoft och Sony när de planerar sina kommande konsoler. Det är inte helt otänkbart att vi får se en ny Xbox-konsol samtidigt som Xbox 360 lever vidare under en övergångsperiod. Så har Sony agerat ända sedan PlayStation 2 och PSOne samsades. Denna gång kan det dock bli Nintendo som tvingar fram ett beslut. De sitter i förarsätet.