måndag 4 april 2011

"PlayStation 3 har passerat Xbox 360"

Det var lite svårt att avgöra vad som var första april-skämt och inte. Nyheten om att PlayStation 3 passerat Xbox 360 i global försäljning togs därför med en liten nypa salt - även om det inte alls föreföll osannolikt. Analytiker hävdar nämligen att Sonys konsol redan passerat Microsofts med en halv miljon enheter. Detta trots den försäljningsskjuts som Xbox 360 fått tack vare Kinect. Detta stämmer inte riktigt överens med tidigare prognoser, som sagt att detta möjligen skulle ske senare under 2011 lite beroende på framgångarna för Kinect.

Det som får uppgiften att kännas lite tveksam är de siffror som anges. Enligt Strategy Analytics har PlayStation 3 sålts i 43,5 miljoner exemplar mot 42,9 miljoner för Xbox 360. Problemet är bara att det tidigare i år rapporterades att Xbox 360 passerat 50 miljoner. Båda siffrorna anger försäljningen till och med 2010. Räknar de olika? Ibland räknas skeppade till butik, ibland sålda till kund.

I detta fall handlar det nog inte om det. Vi ska vara medvetna om att det är frågan om analytikers uttalanden här, inga officiella siffror. Att PlayStation 3 är på väg att äta upp det försprång som Xbox 360 hade är tydligt sedan länge. De siffror som presenteras som bevis för att de redan har gått förbi känns emellertid tveksamma. Strategy Analytics har tidigare gjort vilda gissningar om hur konsolracet ska sluta - och missat helt. Vi får helt enkelt ge oss till tåls tills några officiella siffror behagar dyka upp.