onsdag 27 april 2011

Stort säkerhetsintrång på PSN

Sony har stora problem med sin onlinetjänst PlayStation Network, PSN. Tjänsten drabbades mellan den 17 och 19 april av en hackerattack och har legat nere i en vecka. Det värsta är emellertid att person- och kreditkortsuppgifter förefaller ha kommit i orätta händer. Det finns stor risk för att användarinformation från miljoner användare har stulits. Även faktureringsadresser och köphistorik kan ha kommit i orätta händer.

Sony uppmanar sina kunder att vara uppmärksamma för bedrägeriförsök via post, telefon eller epost, vilket indikerar att känslig information de fact har stulits. Orsaken till intrånget är ännu oklar. Det finns rykten om att det handlar om ett slags hämnd mot Sony för att de plockade bort Linuxfunktionaliteten ur PlayStation 3.

Vilka konsekvenser säkerhetsintrången kommer att ha på spelares vilja att dela med sig av personlig information och kreditkortsuppgifter återstår att se. Kanske kommer PSN-användarna att vara betydligt försiktigare med sitt onlineshoppande framöver. Helt klart kommer denna incident påverka förtroendet för Sony framgent och företaget väntas behöva lägga oerhörda summor på ett förbättrat säkerhetsarbete.

Även Microsoft varnar för phishing på Xbox Live genom meddelanden som sänts via Call of Duty: Modern Warfare 2. Det tycks dock inte förekomma några störningar i själva tjänsten.