fredag 20 april 2012

Det börjar ta emot nu, Microsoft

Xbox 360 har sålt bättre och bättre ju längre denna konsolgeneration har lidit. 2011 var ett rekordår för formatet. Men när Microsoft nu redovisar siffrorna för årets första kvartal avslöjas faktiskt en förlust för Xbox-divisionen på hela 229 miljoner dollar (cirka en och en halv miljard kronor).

Orsaken är lika enkel som oroväckande: minskad konsolförsäljning. Xbox 360 skeppades i 1,4 miljoner exemplar under årets tre första månader, vilket ska jämföras med 2,7 miljoner samma tid i fjol. Det är alltså en halvering.

Microsoft lyfter hellre fram att Xbox 360 nu har sålts i 67,2 miljoner exemplar (att jämföra med 95 miljoner för Wii) och att den toppat försäljningen i USA 15 månader i följd. Men att försäljningen halverats är ett tydligt trendbrott. Xbox 360 har annars vuxit från år till år och spåddes få sitt starkaste år hittills under 2012, året då Halo 4 släpps. Ändå har Microsoft sagt att något nytt i hårdvaruväg inte kommer att presenteras på E3. 2012 är det Xbox 360 för hela slanten som gäller.

Det enda roliga i den här historien är väl egentligen att kostnaderna för avdelningen Research & Development har ökat med en tredjedel. Microsoft har förstås mycket på gång, men för en spelnörd luktar det ju ny Xbox.