onsdag 4 april 2012

Nästa generation - med eller utan muskler?

Ryktesmängden inför nästa generations TV-spelskonsoler visar på hur hett efterlängtade de är.

De flesta kan vi bara tycka till om och sedan avvakta om de är sanna eller ej. Men lite vet vi: Nintendo blir först ut denna gång. Wii U kommer att lanseras under 2012, Nintendo kommer att visa upp den slutliga maskinen på E3-mässan i Los Angeles i juni och mycket pekar på en release under senhösten, kanske lagom till julhandeln i Europa.

Det betyder att Nintendo får en julhandel för sig själva med en helt ny konsol. Samtidigt måste Sony och Microsoft försöka stjäla uppmärksamheten med spel som Halo 4, Resident Evil 6 och (kanske) The Last of Us. Hur bra det går hänger helt och hållet på hur relevant Wii U kommer att anses av oss spelare och det i sig beror av vilka releasespelen är. Ett nytt Super Mario skulle göra halva jobbet.

Uppgifterna om att Wii U knappt kommer att leverera samma grafiska standard som dagens HD-konsoler är intressanta. Inget tyder egentligen på motsatsen och givet att Nintendo fick storslam denna generation med en konsol som prestandamässigt kan liknas vid en uppdaterad Gamecube (som om en månad fyller tio år) finns få bra argument för den japanska speljätten att satsa på ett dyrt teknikmonster. Det har heller aldrig varit Nintendos melodi.

Detta gör att Microsoft och Sony får lite huvudbry. Hur mycket ska de satsa på prestanda i sina kommande konsoler? Hårddisk, onlinespel, HD-upplösning och Blu-rayuppspelning - inget hjälpte dem att rå på Nintendo i denna generation. Dessutom lär de vilja hålla nere kostnaderna för att minimera förlusterna inledningsvis. Särskilt Sony gjorde stora förlusterna på varje såld konsol under lång tid.

Nu tror jag ändå att nästa Xbox och PlayStation blir riktigt kompetenta konsoler rent prestandamässigt. Senaste budet är att nästa Xbox kommer att ha en Blu-ray-spelare och dubbla grafikkort som motsvarar kraften i AMD:s kraftfulla 7000-serie Southern Island. Men Sony lär inte vilja lansera en konsol som kostar 6 000 kronor igen. Någonstans måste de således prioritera. Något måste bort om priset ska bli rimligt.

Ryktet om att både Sony och Microsoft vill gå spelutvecklarna till mötes genom att göra det omöjligt att spela begagnade spel på sina kommande konsoler har fått debattvågorna på spelforum att gå höga. Tanken är alltså att spelet du köper knyts till din konsol och gör det omöjligt för kompisen att låna - därmed skulle även andrahandsmarknaden begränsas (även om det väl gick att lösa med något slags onlinepass om det bara tillåts). Rykten är rykten, det är därför lite tidigt att börja prata om bojkott av den ena eller den andra konsolen som vissa ilsket föreslår. Vi vet helt enkelt inte vad som är sant och vad Sony och Microsoft planerar. Vi vet faktiskt inte så mycket ens om Wii U ännu, trots att den ska lanseras i år.

Det vi kan anta är att Nintendo inte kommer att satsa på grafiken denna gång heller utan locka köpare med ett annorlunda sätt att spela, bland annat med en tablet (hur högt det kommer att flyga när var och varannan redan sitter med surfplattor från Apple och Samsung är en annan fråga). Vi kan också anta att Microsofts och Sonys kommande konsoler kommer att lanseras under 2013 och att de kommer att vara betydligt mer kraftfulla än Nintendos Wii U samt erbjuda en bättre onlinelösning. Här ligger i synnerhet Microsoft redan ljuår före.

Resten återstår att se. Lita på att ryktena kommer att fortsätta droppa in.