måndag 2 mars 2015

Samsung Galaxy S6 och S6 Edge bådar gott

De läckta bilderna var äkta och ryktena visade sig stämma hela tiden: Samsungs Galaxy S6 släpps mycket riktigt i två modeller: en vanlig och en med rundad skärm.
 
På gårdagens Galaxy Unpacked visade Samsung upp sitt nya flaggskepp - Galaxy S6 och S6 Edge med en skärm som sträcker sig runt hörnen. Det är oklart vilken den uppenbara fördelen med Edge är. Men visst ser den cool ut.

Båda modellerna är byggda i aluminium med gorillaglas, har 5,1-tums Super AMOLED-skärm, 2,1ghz-processorer och 3GB RAM (jämförtbart med Sonys Xperia Z3), 16 megapixelkamera, trådlös laddning och telefonen som betalmedel genom Samsung Pay. Det är alltså inget jättekliv rent tekniskt, vilket det sällan är numera när en ny smarttelefon visas upp. Fokus ligger på annat.

Viktigt att veta är att Samsung denna gång, vilket förvånar mig lite, inte ger oss en avtagbar baksida. Du kan alltså inte byta batteri. Det gör S6 till den första telefonen i Galaxy-serien som inte erbjuder det alternativet. Ej heller finns någon plats för SD-kort, vilket gör det viktigt att inte välja en telefon med för lite minne. Det som erbjuds är 32, 64 och 128 GB. Borta är alltså den tidigare standarden 16 GB.

Batteritiden har varit Samsungs akilleshäl länge, och det gäller deras plattor såväl som datorer och smarttelefoner. Det är här Samsung måste lyckas om de ska fånga åtminstone mitt intresse igen. Oroväckande är att batteriet är på 2550mAh jämfört med 2800mAh på den tidigare modellen. Nu säger de sig ha kapat energikonsumtionen med 20 procent, vilket återstår att se. I en tid när vi gör så mycket annat än bara pratar i våra telefoner är en bra batteritid verkligen en prioritet.

Samsung har arbetat en del på utseendet. Framför allt vad gäller S6 Edge, som har en distinkt annorlunda "look" än alla andra smarttelefoner på marknaden. Den lär dock inte bli en storsäljare utan endast ett lite lyxigare och dyrare alternativ till den vanliga S6.

Men även S6 ser lite annorlunda ut när man tittar närmare. Framför allt vad gäller byggkvalitet och form. Jag har inte haft något emot Samsungs plastiga telefoner eftersom det gjort dem lätta och inte lika känsliga för repor och fingeravtryck. Samsung har dock redan närmat sig Sony, Apple och HTC med Galaxy Alpha och A, som är i glas och aluminium. Det kändes därför inte alltför osannolikt att de skulle löpa linan ut med S6, även om jag kanske inte trodde det.

På baksidan ser den faktiskt betydligt mer ut som en Iphone än som föregångaren Galaxy S5.  S6 är marginellt större än Iphone 6 men har en större skärm med bättre upplösning. Men lanseringsmodellen är inte vattentät.

Det är mycket som bådar gott med S6. Mer än jag trodde på förhand, faktiskt. Spontant känns detta som en comeback efter två års modeller som upplevts som väldigt små utvecklingar av den utmärkta S3. S5 var rent av ett steg bakåt. Men jag inväntar mer ingående tester av telefonen. Om några månader kommer vi även få se Xperia Z4, vilken kan ställa S6 i skuggan.

Samsung Galaxy S6 och S6 Edge släpps den 10 april.

Engadget gillar S6 Edge.