tisdag 17 mars 2015

Nintendo bekräftar mobilspel och ny plattform


Nintendo 3DS lanserades våren 2011. Wii U släpptes hösten 2012. Det har länge varit rimligt att anta att Nintendo arbetar på ny hårdvara.

På en presskonferens i morse svensk tid bekräftade Satoru Iwata att de är i utvecklingsstadiet av ny plattform och att de samarbetar med ett företag som heter DeNA.

As proof that Nintendo maintains strong enthusiasm for the dedicated game system business, let me confirm that Nintendo is currently developing a dedicated game platform with a brand-new concept under the development codename “NX.” It is too early to elaborate on the details of this project, but we hope to share more information with you next year.

Det handlar alltså om ett "helt nytt koncept". Som bilden ovan visar kommer den nya plattformen, med arbetsnamnet "NX", vara en del av ett ekosystem som Nintendo avser att bygga tillsammans med samarbetspartnern DeNA. Här kommer såväl datorer som surfplattor och smarttelefoner att ingå. Nintendo ska alltså utveckla mobilspel!

Det är nog den stora nyheten här i dag. Nintendo kommer inte att fridlysa något av sina varumärken från att släppas till mobiler. Tanken tycks vara att fler ska komma i kontakt med Nintendos varumärken och förhoppningsvis lockas att köpa Nintendos dedikerade konsoler, stationär eller bärbar.

Ett enhetligt kontosystem har Iwata berört tidigare. Han har använt Android och IOS som föredömen som Nintendo tittar på när det gäller att skapa en enhetlig plattform med ett konto. Dena är ett japanskt företag som äger Mobage, ett nätverk för socialt mobilspelande. Det är tydligt att Nintendo nu äntligen har insett att de inte kan ignorera sociala nätverk och smarttelefoner längre. Och att de behöver hjälp från en extern aktör för att ro detta i hamn.

Förhoppningsvis innebär detta att Nintendo för första gången kommer ha en kompetent och modern onlinetjänst och ett enhetligt konto till sin nästa plattform. Det nya kontosystemet ska lanseras redan i år och kommer till att börja omfatta Wii U och 3DS. Vi får alltså en försmak av hur det kan tänkas fungera i framtiden.

Redan nu sätter förstås spekulationerna igång om vad den nya plattformen kan tänkas vara för något. Många tycks ta för givet att det handlar om någon sorts hybridkonsol, alltså en stationär och bärbar enhet i ett. Jag är inte helt övertygad om att Nintendo kommer vandra den vägen, även om det naturligtvis inte kan uteslutas. Jag lutar i stället åt att det blir två olika enheter men att de kommer kopplas samman med ett enhetligt konto och likartad hårdvara.

Fördelen med ett enhetligt konto är flera. Det möjliggör cross-buy men också att utvecklarna kan skapa ett spel som sedan kan släppas till flera Nintendo-plattformar samtidigt. Det sparar resurser, vilket är viktigt för Nintendo då företaget historiskt haft svårt att locka tredjepartsstöd.

Vi vet att livet för dedikerade bärbara spelkonsoler har blivit tuffare. Även om 3DS inte alls är ett fiasko på något sätt kommer den aldrig att kunna jämföras med DS. Smarttelefoner och plattor har dragit undan mattan för det traditionella bärbara spelandet. PS Vita och i viss mån 3DS betalar priset för detta.

Det finns uppenbara risker i att utveckla mobilspel. Risken är att Nintendo lägger krokben för sig själva om de samtidigt vill få oss att köpa en ny bärbar spelenhet. Om "NX" inte säljer riskerar Nintendo att hamna i ett väldigt besvärligt läge.

Men det finns också en stor potential här, och ingen kan klandra Nintendo för att vilja roffa åt sig en bit av den enorma marknad som mobilspelen utgör i dag. Nintendo har tagit risker förr, och Wii är beviset för att det kan resultera i oerhörda framgångar.

Under 2016 kommer Nintendo berätta mer, säger de. Om det betyder en avtäckning eller bara lite mer info återstår att se. 2016 är Wii U en död plattform (Zelda blir sannolikt den sista stora titeln till formatet) så en ny Nintendo-konsol i november 2016 vore perfekt. Men det kan mycket väl dröja ännu ett år innan den finns på marknaden. Nintendo ska hinna utveckla spel till konsolen också.