onsdag 4 mars 2015

GDC: Morpheus släpps 2016


Det blir ingen lansering av Sonys VR-hjälm som går under arbetsnamnet Project Morpheus redan i år. Under 2016 planerar Sony att lansera sitt svar på Oculus Rift. Det berättade företaget på den pågående Game Developers Conference.

Vi behöver dock inte vänta längre än till E3-mässan i juni för att få se spel till formatet. Exakt hur Sony planerar att integrera Morpheus med PS4 återstår att se. Men att PS4 är utvecklad med Morpheus i åtanke, och vice versa, står helt klart. Det är bland annat förklaringen till det blå ljuset i DualShock 4-kontrollen. Räkna med att PlayStation-kameran kommer ha en roll i Sonys vision också.

Nu vet vi lite mer om tekniken i Morpheus. Den kommer erbjuda en 5,7-tums OLED-skärm, 1920x1080-upplösningar och 100 graders synfält.

Hur viktig Morpheus är för Sonys framtid är svårt att säga innan vi vet hur mycket de tänker satsa på den. Framgången hänger som så ofta på pris, användningsområden och funktionalitet. Det vi vet är att Sony inte har råd med några stora förluster. Jag gissar därför att de kommer skynda långsamt.