tisdag 25 oktober 2016

Jag firar 20 år med Tomb Raider


För att fira att Tomb Raider fyller 20 år i dag den 25 oktober beslöt jag att köpa samlarutgåvan av Rise of the Tomb Raider. Jag hade egentligen satt ett köpstopp för resten av året, så detta är väl ett litet återfall. Men bara ett litet.

Jag har sneglat på samlarutgåvan länge, men jag såg den aldrig till Xbox One här i Sverige. När spelet släpptes till PlayStation 4 dök den däremot upp och jag föll efter viss tvekan till föga. Det var mest för statyettens skull. Spelet har jag ju redan.

I paketet, som kostar en tusenlapp, ingår spelet med allt extra och nytt material, en tunn bildbok, ett halsband och Laras anteckningsbok i skinn (den är dock tom) samt inte minst statyetten.

Figuren är förvånansvärt lätt men ändå välgjord. Såväl ishackan som pilbågen och pilarna är tunna och ömtåliga. Kläderna ser realistiska ut, men Laras hår hade de kunnat arbeta mer med.


Som helhet är jag nöjd med samlarutgåvan, även om paketeringen är tråkigare än den nordamerikanska. Den är betydligt billigare än exempelvis Uncharted 4: Libertalia Collector's Edition (halva priset, faktiskt), och detta märks förstås på innehållet som är ganska sparsmakat.

Priset brukar göra att jag inte köper samlarutgåvor. Att betala lika mycket för en samlarutgåva som för en konsol är inget jag är sugen på. Men få lär ha missat att jag gillar Rise of the Tomb Raider skarpt, så detta köp var även ett sätt för mig att både få ett samlarföremål och samtidigt stödja Crystal Dynamics. Med förhoppning om en uppföljare.

Rise of the Tomb Raider ser ut att ha sålt hyggligt så långt till PS4. Jag hoppas att det fortsätter så, för det vore onekligen tråkigt om utgivarna Square Enix fick för sig att sämre försäljningssiffror än rebooten från 2013 var skäl nog att inte släppa fler spel med Lara Croft i huvudrollen.

Lara håller än.