onsdag 26 oktober 2016

Microsoft ligger före schemat med Scorpio


Sedan Microsoft lanserade Xbox One S i augusti har försäljningen för formatet ökat markant. Xbox-ledningen planerar emellertid för ett år framåt: i slutet av 2017 ska den konsol som i dag är känd som Project Scorpio lanseras.

Phil Spencer berättar på Twitter att arbetet med Scorpio går enligt plan. Till och med lite snabbare. Detta är glädjande och betyder förhoppningsvis att Scorpio inte blir försenad utan kan lanseras som tänkt i slutet av nästa år.

Den stora frågan är vad prislappen kommer att landa på. Scorpio är trots allt världens mest kraftfulla spelkonsol, och råkraft kostar. Spencer fortsätter att svara undvikande om prisfrågan, men gav oss åtminstone en försäkran om att det inte är fråga om att släppa en produkt för flera tusen dollar:
We expect both of these Products [Xbox One S, Project Scorpio] to be in market at thr same time, and that there's a clear performance difference and obviously there will be a price difference between the two things [...] But I also want people to understand that Scorpio is going to be a premium console. Like, I'm not trying to sell you a high-end gaming PC rig for a couple of thousand dollars or something. We look at consumer price Points of consoles and definately our target is to hit that. 
Varför uttala sig om detta nu? Tja, kanske är det ett artigt sätt att be alla som går och sneglar på PS4 Pro att hålla i plånboken lite.

Jag är faktiskt oväntat hypad inför Scorpio. Mest hoppas jag på en snygg konsol med rejält tilltagen hårddisk (minst 2tb) och en prislapp som inte överstiger 500 dollar.

Efter att ha sett hur priset kan påverka framgången både för PlayStation 3 (599 dollar) och Xbox One (499 dollar), måste Microsoft rimligen inse att de inte kan släppa en konsol som är dyrare än vad Xbox One var vid lanseringen. Såvitt vi vet har Scorpio inget annat än ren hårdvarukraft att erbjuda. Ingen Kinectkamera, inga gimmickar. Bara ren och skär råstyrka.

Givet att det är en maskin med 6 teraflops vi pratar om, vilket är markant mer än PS4 Pro, tror jag det vore naivt att förvänta sig att den kommer att kosta 399 dollar. Det sannolika priset är 499, vilket lär betyda någonstans runt 5000 kr i Sverige.

Premiumprodukter kostar, och konsolen för massmarknaden kommer sannolikt vara Xbox One S. För entusiasten är dock Scorpio ett förstahandsval. Om priset bara blir rimligt.